Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A Liszt Ferenc repülőtér 2030-ra 20 millió utast szolgálhat ki

10perc.hu
2024. 09. 17.
A Liszt Ferenc repülőtér 2030-ra 20 millió utast szolgálhat ki

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 20%-kal, áruforgalma 50%-kal nőtt. 

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a repülőtér forgalma az idei év első nyolc hónapjában 11,4 millió utast fogadott, amely 18,6 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát. Az áruforgalom szintén jelentős növekedést mutatott, elérve a 184 ezer tonnát, ami 49,7 százalékos növekedést jelent - számolt be róla a Forbes.

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport többségi tulajdonát idén nyáron vásárolta meg a magyar állam, a francia Vinci-csoporttal közösen. A tranzakciót az adófizetők finanszírozzák, a vételár 3,1 milliárd euró (mintegy 1200 milliárd forint) volt. A magyar állam 80 százalékos, míg a Vinci 20 százalékos részesedéssel bír.

Az állam számára kiemelt fontosságú az utasszám és a bevételek növekedése, hiszen a repülőtér a kormányzati várakozások szerint évi 30-35 milliárd forintos osztalékot termelhet. Azonban figyelembe kell venni a vételár finanszírozására felvett hitelek és kibocsátott államkötvények adósságszolgálatát is, amelyek komoly terhet jelenthetnek a költségvetés számára.

Az új tulajdonosok célja, hogy a repülőtér 2030-ra 20 millió, 2040-re pedig 25 millió utast fogadjon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a jövőben a cél egy kínai légitársaság bevonása, amely Budapestről nyugati célállomásokra szállítaná a kínai turistákat.

Főkép forrása:
Liszt Ferenc Repülőtér Facebook
Címkék:
#Reptér

További cikkek