Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jelentős kormányzati támogatás a baromfiágazat fejlesztésére

10perc.hu/MTI
2024. 09. 14.
Jelentős kormányzati támogatás a baromfiágazat fejlesztésére

A kormány jelentős támogatást nyújt a baromfiágazat fejlesztésére, új pályázatok, genetikai erőforrások megőrzése és piaci szabályozások bevezetésével.

Az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a baromfiágazatra, jelentős támogatásokkal segítve a szárnyasfeldolgozást. Felkai Beáta Olga helyettes államtitkár a XXV. Kiskunfélegyházi Libafesztivál szakmai konferenciáján bejelentette, hogy az ágazat számára számos fejlesztési lehetőség nyílik.

A baromfiágazat az elmúlt években több kihívással nézett szembe, de az Agrárminisztérium folyamatosan hirdet pályázatokat a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében. Két jelentős pályázati felhívást jelentettek be:

  • Az "Állattartó telepek fejlesztésének támogatása" című felhívás 150 milliárd forint keretösszegű, a maximálisan elnyerhető támogatás 5 milliárd forint, míg az
  • "Állattartó telepek megújításának támogatása" című pályázat 50 milliárd forintos keretösszegű, ahol a legnagyobb támogatási összeg 200 millió forint.

A pályázatok benyújtásának határideje szeptember 17. és október 15. A kormány célja, hogy biztosítsa az ágazat fenntarthatóságát és versenyképességét, valamint támogassa a mezőgazdasági termelőket. Emellett a genetikai erőforrások megőrzésére is források állnak rendelkezésre, és 14 őshonos baromfifajta támogatására van lehetőség, mint például a fehér magyar kacsa és a fodros tollú magyar lúd.


További cikkek