Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Árstop per: Luxemburgban a SPAR győzött a magyar kormánnyal szemben

10perc.hu
2024. 09. 12.
Árstop per: Luxemburgban a SPAR győzött a magyar kormánnyal szemben

Az Európai Unió Bírósága Luxemburgban a SPAR Magyarországnak kedvező döntést hozott az árstop intézkedés kapcsán kiszabott büntetés ügyében.

A döntés kimondja, hogy a magyar kormány által előírt rendelkezés, mely arra kötelezte a kereskedőket, hogy meghatározott mennyiségű árstopos terméket tartsanak a polcokon, ellentétes az európai uniós joggal - írta a Forbes.

Az ügy háttere

Az ügy 2023 májusában indult, amikor a SPAR egy vidéki üzlete büntetést kapott azért, mert nem tartott az előírt mennyiségű árstopos terméket a polcain. A SPAR a Szegedi Törvényszéken kérte a büntetés felülvizsgálatát, és az ügy végül az Európai Unió Bírósága elé került. A bíróság az európai versenyjoggal ellentétesnek minősítette a magyar rendelkezést, amely korlátozza a kereskedőket abban, hogy szabadon határozzák meg az eladási áraikat és az általuk kínált termékek mennyiségét.

Az árstopot 2022 elején vezette be a magyar kormány az alapvető élelmiszerek egy részére, amelyeket a 2021 októberi áron kellett értékesíteni. Az eredetileg három hónaposra tervezett intézkedés több mint másfél évig maradt érvényben, és nagy szerepet játszott az infláció növekedésében. 2023 elején a kormány döntése alapján a kereskedőknek az árstopos termékekből dupla készletet kellett tartaniuk. Ezt a szabályt támadta meg a SPAR.

Az Európai Bíróság döntése és következményei

Az Európai Unió Bírósága döntésében egyértelműen kijelentette, hogy „a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal.”

A SPAR Magyarország közleményében üdvözölte a döntést: „Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének, mely kimondta, hogy a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal.”

A döntés nyomán több érintett kereskedő is kérelmezheti a korábban kiszabott büntetéseik eltörlését. Az árstopot végül 2023 júliusában szüntették meg, de a jogi vita a kereskedők és a magyar kormány között tovább folytatódik.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Spar

További cikkek