Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A visszaváltók fele problémába ütközik a REpontoknál

10perc.hu
2024. 09. 05.
A visszaváltók fele problémába ütközik a REpontoknál

A palackvisszaváltási rendszer bevezetése számos kihívást hozott magával, és a lakosság közel fele valamilyen problémával szembesült a folyamat során.

A palackvisszaváltási rendszer bevezetése óta a lakosság közel fele valamilyen problémával találkozik, amikor vissza kívánja váltani az üres palackokat – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az adatok szerint 47 százalékuk szembesült nehézségekkel, míg a rendszer bevezetése csak a lakosság 5 százalékát ösztönözte szelektív hulladékgyűjtésre. Bár a változtatás mögött környezetvédelmi szándék állt, a kivitelezés sokak szerint nem sikerült jól, és a rendszer hatékonyságáról is megoszlanak a vélemények. A válaszadók mindössze 32 százaléka gondolja, hogy a jelenlegi visszaváltási rendszer valóban hozzájárul az újrahasznosítás növeléséhez - írta meg a hvg.

A panelben élők közül 79 százalék már használta a Mol hulladékgazdálkodási leányvállalata, a Mohu által üzemeltetett visszaváltó automatákat. A kertes házakban és társasházakban élők fele gyűjti a palackokat, de még nem váltotta vissza őket. Ezzel szemben a lakosság 15 százaléka egyáltalán nem foglalkozik a visszaváltással. Az emberek 22 százaléka olyan üzletben vásárol, ahol nincs visszaváltó automata.

Az egyik leggyakoribb probléma az, hogy a visszaváltó gépek nem vesznek vissza minden palackot, ami akadályozza a rendszer hatékony működését. A megkérdezettek 68 százaléka ugyan elégedett a rendszerrel, de csak 32 százalékuk érzi úgy, hogy ez valóban segíti a palackok újrafelhasználását.

A felmérésből kiderül, hogy a visszaváltási díjjal terhelt palackokat a lakosság 69 százaléka vásárolja, és 54 százalékuk már vissza is váltotta ezeket.

Főkép forrása:
Kiss Ildikó (Facebook)

További cikkek