Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

KSH: Jelentős csökkenés a magyar gazdaság teljesítményében és beruházásokban

10perc.hu
2024. 09. 04.
KSH: Jelentős csökkenés a magyar gazdaság teljesítményében és beruházásokban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése alapján a magyar gazdaság teljesítménye 2024 második negyedévében jelentős visszaesést mutatott.

A KSH adatai szerint a magyar gazdaság bruttó hazai termékének volumene 2024 második negyedévében 1,5 százalékkal nőtt a nyers adatok alapján, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,3 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye azonban 0,2 százalékkal mérséklődött - elemezte a 24.hu.

Az ipar teljesítménye 2,4 százalékkal csökkent, különösen a feldolgozóipar teljesítménye esett vissza 3,7 százalékkal. A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása és a közúti jármű gyártása járult hozzá a csökkenéshez. Az építőipar teljesítménye viszont 6,2 százalékkal növekedett, míg a mezőgazdaságé 5,2 százalékkal csökkent az aszály következtében.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2,4 százalékkal emelkedett. A legnagyobb növekedést a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén mérték, ahol 7,2 százalékos bővülést tapasztaltak. A fogyasztási kiadások is növekedtek, a háztartások tényleges fogyasztása 4,0 százalékkal emelkedett.

A legaggasztóbb hír a beruházások drámai visszaesése. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 15,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások és a gép- és berendezésberuházások is jelentősen visszaestek, ami hosszú távú hatásokat gyakorolhat a gazdaság növekedési kilátásaira.

A külkereskedelmi forgalomban a bevételek 1640 milliárd forintos aktívumot mutattak, az export volumene 1,8 százalékkal csökkent, míg az import 3,2 százalékkal csökkent. A szolgáltatások exportja 4,6 százalékkal nőtt, az importja pedig 6,5 százalékkal emelkedett.

Összességében a végső fogyasztás 2,7 százalékkal nőtt, de a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal mérsékelte a gazdasági teljesítményt.

Címkék:
#KSH

További cikkek