Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rendkívüli mértékben emelkedhet az alma ára is idén

10perc/MTI
2024. 09. 02.
Rendkívüli mértékben emelkedhet az alma ára is idén

Idén jelentősen visszaesik a magyarországi alma termése, ami miatt az alma árak drasztikus emelkedésére lehet számítani.

A becslések szerint az idei termés körülbelül 150 ezer tonnával kevesebb lesz, mint tavaly, ami még a belföldi fogyasztás kielégítésére sem lesz elegendő. - olvasható a Népszava mai cikkében. 

A friss fogyasztásra szánt alma mennyisége 90-100 ezer tonnára tehető, miközben az ipari felhasználásra szánt mennyiség 220-240 ezer tonna körül alakulhat. A magyarországi étkezési alma iránti igény éves szinten mintegy 110 ezer tonna, míg az ipari feldolgozó kapacitás 400 ezer tonna körül van, ami tovább feszíti a piacot. Az alma felvásárlási ára ennek megfelelően emelkedett: az ipari alma kilogrammonkénti ára 75-80 forint között mozog, ami a tavalyi árak kétszerese. Az étkezési alma ára is jelentős, 25-35 százalékos növekedésre számítanak.

A terméskiesés mögött több tényező áll. A tavalyi jó szüret után az almafák idén kisebb termést hoznak, különösen a gyengébb kondíciójú ültetvényekben. Emellett az időjárási károk, különösen a nyári aszály, szintén hozzájárultak a csökkenéshez. 

Az Európai Unióban is hasonló tendencia figyelhető meg: az előrejelzett 11,5 millió tonna helyett mindössze 10,2 millió tonna almát takaríthatnak be, ami uniós szinten is felhajthatja az árakat, így a magyar vásárlók is drágább almával találkozhatnak majd a boltokban.

Ezzel szemben a szilva- és őszibarackszezon kedvezőbben alakul, mivel ezek a gyümölcsfajok elkerülték a fagykárokat. A szilva esetében a termés várhatóan 50-60 ezer tonna között lesz, ami jobb, mint az elmúlt évek átlaga. A szilva ára a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 350-420 forint között mozgott, ami nem mutat jelentős drágulást a tavalyi árakhoz képest. A fővárosi piacokon ugyan magasabb árak voltak tapasztalhatók, de összességében enyhe mérséklődés figyelhető meg.

Az őszibaracknál még zajlanak a termésbecslések, de a szezon 2-3 héttel korábban indult, és a nagy meleg miatt gyorsabban is érik a gyümölcs. A termőterületek azonban csökkentek az elmúlt években: 2023-ban még 2466 hektáron termesztettek őszibarackot, idén már csak 2288 hektáron. Az árak a tavalyinál alacsonyabbak: az I. osztályú sárga húsú őszibarack kilogrammonként 800-900 forintért, míg a fehér húsú 600-700 forintért kapható. A nektarin ára 600-780 forint között mozog. Az időjárás alakulása még befolyásolhatja a végső termés mennyiségét és az árakat.

További cikkek