Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Idén már nem lehet nyugdíjemelésre számítani

10perc.hu
2024. 08. 17.
Idén már nem lehet nyugdíjemelésre számítani

2024 januárjában 6%-kal emelkedtek a nyugdíjak, azonban az infláció csökkenése miatt további emelésre ősszel már nem számíthatnak az idősek.

A tavaly novemberi nyugdíjkorrekció után 2024 január elsejétől újabb 6%-os nyugdíjemelés lépett életbe, amely a kormány célja szerint kompenzálja a várható inflációt. Azonban Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke rossz híreket hozott az idősek számára: újabb nyugdíjemelés 2024 őszén nem várható. A szakértők szerint az idei infláció nem éri majd el a 6%-ot, inkább 5% feletti szintre várható, így legközelebb 2025 januárjában emelkedhetnek a nyugdíjak - közölte a hóvége.

Farkas András, a nyugdíjguru.hu alapítója emlékeztetett arra, hogy 2024. június 30-áig kellett volna befejezni a nyugdíjreform lépéseiről szóló társadalmi egyeztetést, amit a kormány 2025. március 31-én kíván bevezetni. Az egyeztetés azonban nem történt meg, így valószínűtlen, hogy sikerül tartani a tervezett dátumot. A nyugdíjreform jövője tehát bizonytalan.

A 2025. január 1-től várható nyugdíjemelésről még nincs döntés, mivel a kormány később terjeszti elő a jövő évi költségvetést, amit az amerikai elnökválasztás eredményére hivatkozva halasztanak. Karácsony Mihály úgy véli, hogy a kormány a csökkenő GDP és a költségvetési hiány miatt szeretné minél későbbre tolni a számok nyilvánosságra hozatalát.

A 2024-es nyugdíjprémium kilátásai is kedvezőtlenek. Míg 2021-ben minden nyugdíjas megkapta a maximális 80 ezer forintos prémiumot, addig 2022-ben ennek csak töredékét, legfeljebb 10 ezer forintot kaptak, és 2023-ban egyáltalán nem volt prémium. A 2024-es évben sem várható nyugdíjprémium, mivel a kormány mindössze 2,5%-os gazdasági növekedést vár, ami messze elmarad a prémiumhoz szükséges 3,5%-os szinttől.

Címkék:
#Nyugdíj

További cikkek