Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drámai áremelkedés várható Magyarországon?

10perc.hu
2024. 08. 06.
Drámai áremelkedés várható Magyarországon?

A gyenge forint miatt drágulhatnak az import termékek és az üzemanyagok Magyarországon. Az árfolyam-ingadozás miatt további áremelkedések várhatók.



A 400 forintos euró árfolyam küszöbén állva Magyarország súlyos gazdasági kihívások elé néz. Az Ázsiában és Ausztráliában bekövetkezett tőzsdei zuhanás, valamint a gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok miatti globális eladási hullám jelentős hatással volt a forint árfolyamára is - közölte az ATV.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a piac felbolydulását az amerikai recessziótól való félelem váltotta ki:

„Emiatt elindult egy eladási hullám, ami először a tőzsdéken jelent meg. Egyébként látszódott a főbb devizákon, például a svájci frank és a japán jen erősödésében. Van egy kockázatkerülés is, és hát ennek részben áldozata a forint - itt pedig egy eladási hullám alakult ki.”

Molnár László, a GKI vezérigazgatója kiemelte, hogy a gyenge forint következményei közé tartozik az import termékek árának emelkedése. 

Az élelmiszer körülbelül 40 százaléka ma már import, ez azt jelenti, hogy ez azonnal drágul. A kereskedelmi cégeknek ma nagyon kevés lehetősége van nem áthárítani az import költségek emelkedését – mondta Molnár.

A gyenge forint emellett az üzemanyagárakra is hatással van, és az energiaárak növekedését is okozhatja. A forint-euró árfolyam alakulása továbbra is bizonytalan, de a következő hetekben nem várható a forint erősödése.  

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Infláció

További cikkek