Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Napi hárommillió palackot váltanak vissza Magyarországon: a Mohu dolgozik a hibák elhárításán

10perc.hu
2024. 08. 01.
Napi hárommillió palackot váltanak vissza Magyarországon: a Mohu dolgozik a hibák elhárításán

Naponta több mint hárommillió palackot váltanak vissza Magyarországon. A Mohu az indulási nehézségek megoldásán dolgozik, hogy elérje a 90%-os visszaváltási arányt.



Magyarországon naponta több mint hárommillió palackot váltanak vissza - írta a 24.hu. A Mohu, a visszaváltási rendszer üzemeltetője szerint a felmerült kezdeti problémák, mint például a PET-palackok, aludobozok és üvegek gépi felismerésének nehézségei, az időszakosan működésképtelen automaták, és a gyűjtött anyagok időben történő elszállításának hiánya, orvosolhatók.

A Mohu beszámolt arról, hogy a visszaváltások száma folyamatosan növekszik, és a nyári hőség miatt kiemelkedő volt a múlt heti növekedés is. A cél az, hogy a lehető legtöbb palackot, üveget és dobozt visszavigyék az emberek, elkerülve ezzel, hogy ezek a kommunális hulladékba vagy a természetbe kerüljenek.

A rendszer célja, hogy a forgalomba került italcsomagolások 90%-át visszaváltsák. Ez napi 7,4–7,6 millió visszaváltást jelentene, jelenleg pedig a napi hárommillió visszaváltás körülbelül a célérték 40%-ának felel meg. A Mohu reményei szerint ez az arány néhány éven belül elérheti a 90%-ot.

A zavartalan működés érdekében a Mohu folyamatosan oktatja a boltok személyzetét és az automaták üzemeltetőit, hogy a visszaváltási folyamat zökkenőmentes legyen. A boltok vállalták, hogy szelektív kukákat helyeznek el az automaták mellett, hogy a nem visszaváltható göngyölegeket is megfelelően el lehessen helyezni.

A visszaváltási applikáció fejlesztése is folyamatban van, különös tekintettel a QR-kódok olvasásának javítására és az utalási folyamat gyorsítására. A Mohu hangsúlyozta, hogy a vissza nem váltott 50 forintok összegét a rendszer fejlesztésére fordítják.

A Mohu szerint a rendszer indulása során fellépő nehézségek rövid időn belül megoldhatók. A vásárlók érdeklődése és a rendszer gyors elterjedése pozitív jel lehet és a Mohu elkötelezett a rendszer folyamatos fejlesztése és zavartalan működése mellett.

Főkép forrása:
Salgótarjáni-Infó Facebook oldala

További cikkek