Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Új iránymutatásokat adott ki az MNB az online hitelcsalások ellen

10perc.hu
2024. 07. 25.
Új iránymutatásokat adott ki az MNB az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank új körlevele fontos változtatásokat ír elő a bankoknak az online hitelcsalások megelőzésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss körlevele iránymutatásokat tartalmaz a hazai bankok és pénzügyi vállalkozások számára, amelyek célja az online hiteligénylés során elkövetett kibercsalások megelőzése. A felügyelet tapasztalatai szerint ugyanis az adathalászok egyre gyakrabban élnek vissza az ügyfelek internet- vagy mobilbanki azonosítóival, nemcsak bankszámlájukról lopva el pénzt, hanem nevükben online személyi hitelt is igényelve, ezzel súlyosabb kárt okozva - számolt be a KiberPajzs.

Az MNB az eddig megtett piaci intézkedéseken túl további lépéseket vár el:

Ügyfélvédelem

Az ügyfelek számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy saját döntésük alapján letilthassák az online hiteligénylés lehetőségét internet- vagy mobilbanki eszközeiken. Ezt a korlátozást csak az ügyfelek maguk oldhatják fel személyesen vagy auditált hírközlő eszközök segítségével, ezzel növelve biztonságukat.

Védelmi mechanizmusok 

Az érintett pénzügyi intézményeknek be kell építeniük online hiteligénylési folyamataikba azokat a mechanizmusokat és kontrollokat, amelyek valós időben képesek észlelni, megelőzni, megakadályozni és kezelni a visszaéléseket.

Rendszertervezés

Az új informatikai rendszerek bevezetésekor vagy cseréjekor már a tervezési szakaszban, valamint a bevezetés után is figyelemmel kell lenni az ügyfelek elleni visszaélési kísérletekre.

Trendkövetés

A piaci szereplőknek folyamatosan nyomon kell követniük az online hitelezéshez kapcsolódó kibercsalási trendeket, és rendszeresen elemezniük kell a saját ügyfeleiket érintő visszaéléseket. Az így szerzett tapasztalatokat be kell építeni a megelőzési folyamatokba.

Ahogy azt lapunk korábban megírta, drasztikusan nőtt az internetes csalások száma 2024-ben így nem meglepő, hogy a  MNB iránymutatásainak célja, hogy a bankok és pénzügyi vállalkozások hatékonyabban védhessék ügyfeleiket az egyre kifinomultabb online hitelcsalásokkal szemben.

Főkép forrása:
Creative Commons/Fred Romero
Címkék:
#Bank

További cikkek