Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Drasztikusan nőtt az internetes csalások száma 2024-ben

10perc.hu
2024. 06. 18.
Drasztikusan nőtt az internetes csalások száma 2024-ben

Az internetes csalások, bűncselekmények okozta károkat a bankok nem tudják megtéríteni, óvatosságra int a szakértő.

Az internetes csalások 2024 első negyedévében drámai mértékben növekedtek, átlagosan tizennyolcszor annyi veszteséget okozva a vállalkozásoknak, mint az előző év azonos időszakában. 

Egy átlagos vállalkozás idén már 31 millió forintot veszített, míg egy magánszemély átlagosan 1,3 millió forint kárt szenvedett el 

- írja a Forbes a Bank360.hu elemzését taglalva. A csalók egyre inkább közvetlenül a felhasználókat célozzák, elkerülve a banki rendszerek szigorú biztonsági intézkedéseit.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2024 első negyedévében közel 57 ezer sikeres bankkártyás visszaélést regisztráltak, ami 2,7 milliárd forintnyi kárt okozott. Ez 65%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Míg a háztartások átlagosan 1,26 millió forintos kárt szenvedtek, addig a vállalatok sokkal rosszabbul jártak, hiszen 241 esetben összesen több mint 7,5 milliárd forintot veszítettek.

Bár a bankok csalásokat szűrő rendszerei egyre hatékonyabbak, 2023 közepétől kezdve több visszaélést sikerült megakadályozni, mint amennyi sikeres volt. Ez azonban kevés vigaszt nyújt azoknak, akiknek a kárt viselniük kell.

Az ESET termékeit forgalmazó Sicontact kiberbiztonsági szakértője, Csizmazia-Darab István szerint több alapvető lépéssel jelentősen csökkenthetjük a csalás áldozatává válás esélyét. Íme néhány javaslat:

  • Erős és egyedi jelszavak használata
  • Nyílt hálózatok kerülése
  • Többfaktoros hitelesítés
  • Virtuális bankkártyák használata
  • Óvatosság a telefonos csalásokkal szemben
  • Gyanús üzenetek és linkek kerülése

Az ESET szerint 2023 első negyedévében az esetek 83%-ában az ügyfél hibája miatt történt csalás, így a bankok nem térítik meg a károkat. Ezért különösen fontos, hogy mindenki tisztában legyen az alapvető biztonsági intézkedésekkel, és azokat alkalmazza is a mindennapi életben.

További cikkek