Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagy változás jön a sör- és üdítő vásárlásban július 1.-től

10perc.hu
2024. 07. 01.
Nagy változás jön a sör- és üdítő vásárlásban július 1.-től

Fontos változást tapasztalhatunk júliustól, amikor üdítőt vagy sört veszünk.

Július 1-től jelentős változások lépnek életbe a sör és üdítőitalok vásárlásában Magyarországon. Az új szabályozás szerint a boltokban már csak visszaváltható csomagolású italokat lehet forgalmazni, néhány kivételtől eltekintve. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszert irányító Mohu Zrt. országszerte telepítette a visszaváltó automatákat, és a kézi visszaváltó pontok számát is folyamatosan növeli - közölte a 24.hu.

A rendszer már az év eleje óta működik, de teljes kapacitással csak július 1-től fog üzemelni, mivel a kötelezettek eddig haladékot kaptak. A határidő után tilos lesz visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni, kivéve a jogszabály által megengedett eseteket. A Mohu Zrt. kiemelte, hogy június 30. után már nem hozható forgalomba olyan termék, amely nem regisztrált a Mohu DRS-rendszerében.

Fontos tudni, hogy a korábbi csomagolásban lévő termékek árusítása a szavatossági időn belül továbbra is megengedett. Ezért a fogyasztók még hónapokig találkozhatnak nem betétdíjas palackokkal is a boltok polcain, különösen a lassabban forgó szeszes italok esetében. Jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül, és a kézi visszaváltó pontok száma is folyamatosan növekszik.

A Mohu Zrt. tájékoztatása szerint az új rendszer felfutása után napi több millió italospalackot fog kezelni, ami hozzájárul a hulladékgazdálkodás hatékonyságának növeléséhez és a környezetvédelemhez.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek