Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás Magyarországon

10perc.hu/MTI
2024. 06. 25.
Július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás Magyarországon

 Az inflációt csökkentő intézkedések részeként július 1-jén véget ér a kötelező akciózás Magyarországon.

Július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás, de az online árfigyelő rendszerrel a kormány továbbra is fenn kívánja tartani a versenyt a kiskereskedelemben a fogyasztók javára - olvasható az MTI-ben közzétett Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A kötelező akciózás bevezetése egy évvel korábban, 2023. június 1-jén történt. 

Célja az inflációs sokk okozta áremelkedések mérséklése, a családok és a nyugdíjasok védelme volt.

A kezdeti 10%-os árcsökkentést 2023 augusztusában 15%-ra emelték, a kötelezően akciós termékek körét pedig bővítették. A rendelet értelmében a kereskedőknek 20 termékcsoportból kellett egyet akciósan árulniuk, a legalacsonyabb árhoz képest legalább 15%-kal olcsóbban. A beszerzési áron árult termékek körét is bővítették, és ezekből hetente legalább kettőt 15%-kal olcsóbban kellett forgalmazni.

A kötelező akciózásnak köszönhetően a fogyasztók jelentősen olcsóbban juthattak hozzá alapvető élelmiszerekhez, mint a hús, tej, kenyér, zöldségek. 

A kormány az intézkedést hatékonynak és eredményesnek minősítette, amellyel sikerült letörni az inflációt, és egy számjegyűre szorítani vissza.

Azonban július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás. A kormány indoklása szerint a cél már teljesült, az inflációt sikerült megfékezni, és egy alacsony, 4%-os szinten tartani. A verseny fenntartása érdekében azonban továbbra is működik majd az online árfigyelő rendszer, amellyel a fogyasztók összehasonlíthatják az árakat.

További cikkek