Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Románia a nyugdíjak terén is utolérheti Magyarországot?

10perc.hu
2024. 06. 03.
Románia a nyugdíjak terén is utolérheti Magyarországot?

Románia jelentős nyugdíjemelésre készül 2024 szeptemberétől, ami közelítheti a román nyugdíjakat a magyar szinthez.

Románia és Magyarország nyugdíjasainak helyzete hasonló, de egy közelgő román nyugdíjemelési program szoros versenyt hozhat.

Román és magyar nyugdíjak összehasonlítása

Románia és Magyarország nyugdíjasainak aránya és juttatásai közel azonosak. Romániában 4,75 millió nyugdíjas van, átlagos ellátásuk 2248 lej (kb. 178 ezer forint), míg Magyarországon 2,41 millió nyugdíjas kap átlagosan 212 ezer forintot. Mindkét országban az ellátottak aránya 25%, de Magyarországon a nyugdíjak adómentesek és van 13. havi juttatás is - írta a Bankmonitor.

Nyugdíjkorhatár és korkedvezmények

Mindkét országban 65 év az öregségi nyugdíjkorhatár férfiak számára, de a nők esetében eltérések vannak. Magyarországon a "Nők40" program lehetőséget ad a nőknek 40 év szolgálati idő után korábban nyugdíjba vonulni. Romániában a nők nyugdíjkorhatára fokozatosan 63 évre emelkedik 2030-ra, de a gyermeket nevelő nők 6 hónap korkedvezményt kapnak minden gyermek után.

Nyugdíjkiegészítés és öngondoskodás

Mindkét országban fontos szerepet játszanak a kiegészítő nyugdíjpillérek. Magyarországon az önkéntes nyugdíj-előtakarékosság állami támogatással jár, míg Romániában a kötelező magánnyugdíj-pillér is jelentős, több mint 8 millió taggal és 100 milliárd lejt meghaladó vagyonnal. Romániában a bruttó bér 4,75%-át utalják ezekbe az alapokba, amelyeket jellemzően államkötvényekbe és tőzsdei részvényekbe fektetnek.

Rendkívüli nyugdíjemelés Romániában

2024 szeptemberétől rendkívüli nyugdíjemelés várható Romániában, ami jelentősen közelítheti a román nyugdíjakat a magyar szinthez. Az infláció kompenzálására már történt 13,8%-os emelés, de az újraszámítás további növekedést hozhat. Bizonyos nyugdíjasok akár 70-80%-os emelésre is számíthatnak, így az átlagnyugdíj 3000 lej fölé emelkedhet. Ennek ellenére, a Bankmonitor szakértői szerint, a magyar átlagnyugdíj továbbra is magasabb marad, különösen a 13. havi juttatás figyelembevételével.

További cikkek