387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Váratlan megtorpanás történt a budapesti albérletpiacon

10perc.hu
2024. 05. 09.
Váratlan megtorpanás történt a budapesti albérletpiacon

Hosszú idő óta először csökkentek az albérletárak.

Váratlan fordulatot vett a budapesti albérletpiac: az idén először megállt a drágulás, áprilisban a bérleti díjak 2%-kal mérséklődtek havi összevetésben - közölte az Index.

Mennyit kell fizetni egy albérletért Budapesten?

Egy hónapra a kiadó fővárosi lakásokért átlagosan 247 ezer forintot kellett fizetni áprilisban – közölte a Rentingo.com albérletkereső portál. Az árak februárban és márciusban még 251 ezer forinton tetőztek, de a kereslet csökkenésével a díjak is mérséklődtek.

Miért csökkentek az árak?

A Rentingo.com szerint az árak csökkenése azzal magyarázható, hogy a lakást keresők már nem tudták tartani a lépést a folyamatos drágulással. Márciusban a bérlők fizetési hajlandósága emelkedett, így a kínálati és a keresleti oldal közötti olló 4,5%-ra zárult.

Hol keresnek a legtöbben lakást?

Az adatokból kiderül, hogy a legtöbben a XI. kerületben keresnek kiadó ingatlant, de a belváros közelsége miatt ugyancsak népszerű a XIII. és a IX. kerület, valamint a VI., a VII., a VIII. és a XIV. kerület egyes részei.

Milyen lakást keresnek a bérlők?

A bérlők előnyben részesítik a világos lakásokat, csaknem 40%-uknak fontos az erkély, illetve az, hogy új vagy felújított épületben lakhassanak. A passzívház és az okosotthon-megoldások még nincsenek az általános elvárások között, ám a leendő lakók több mint negyede szeretné, ha a lakáshoz tartozna klíma és korszerű hőszigetelés.

A Rentingo.com bérbeadó platform interaktív térképéből folyamatosan követhető, hogy a budapesti területeken mennyi az átlagos bérleti díj, a szobaszám, a lakások mérete, és hogy mennyit kérnek értük négyzetméterenként.

Hirdetés

További cikkek