391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Lassult az infláció az euróövezetben márciusban

10perc/MTI
2024. 04. 17.
Lassult az infláció az euróövezetben márciusban

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek drágultak, míg az energiaárak csökkentek.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölte végleges adatait, amelyek szerint márciusban az előzetes becsléseknek megfelelően lassult az éves infláció az euróövezetben. A fogyasztói árak emelkedése 2,4%-ra mérséklődött a februári 2,6%-ról, míg egy évvel korábban, 2023 márciusában még 6,9%-os volt az infláció.

Az infláció alakulása:

  • Havi: Márciusban 0,8%-kal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, ami megegyezik az előzetes becsléssel.
  • Éves: Az éves infláció 2,4%-ra lassult márciusban a februári 2,6%-ról. Ez 2022 februárja óta a legalacsonyabb érték.
  • Maghömérséklet: Az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek nélküli maginfláció 2,9%-ra csökkent márciusban a februári 3,1%-ról. Ez szintén 2022 februárja óta a legalacsonyabb érték.
  • Energiaárak: Az energiaárak 1,8%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól márciusban, miután februárban 3,7%-kal csökkentek.
  • Élelmiszerárak: Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,6%-ra lassult márciusban a februári 3,9%-ról.
  • Szolgáltatások: A szolgáltatások ára 4%-kal emelkedett éves összevetésben márciusban, ami megegyezik a februári értékkel.

A lassuló infláció okai:

Az infláció lassulásának oka elsősorban az energiaárak csökkenése volt. Az élelmiszerárak növekedése is lassult, de továbbra is jelentősen hozzájárult az inflációhoz. A szolgáltatások ára továbbra is emelkedik, de üteme lassabb, mint az élelmiszer- és energiaáraké.

Az infláció hatásai:

Az infláció lassulása enyhülést jelenthet a fogyasztók számára, de továbbra is magas szinten marad. Az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is figyelemmel kíséri az infláció alakulását, és szükség esetén további kamatemeléseket hajt végre a cél elérése érdekében.


További cikkek