387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Budapesten átlépte a 250 ezer forintot az átlagos albérletár

10perc.hu/MTI
2024. 03. 07.
Budapesten átlépte a 250 ezer forintot az átlagos albérletár

A budapesti albérletpiac továbbra is forró: 2024 februárjában az átlagos bérleti díj átlépte a 250 ezer forintos lélektani határt, ami 5%-os emelkedést jelent a decemberi árakhoz képest. A bérlők fizetési hajlandósága emelkedett, a bérbeadók könnyebben találnak bérlőt. A kisállattal költözők továbbra is hátrányos helyzetben vannak.

A Rentingo.com bérbeadó platform csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy a budapesti albérletpiacon az árak 2024 februárjában 5%-kal emelkedtek a decemberi árszinthez képest. Ez azt jelenti, hogy az átlagos kínálati bérleti díj meghaladta a 250 ezer forintot.

Az év eleji fizetésemelések és a csökkenő infláció hatására a bérlők fizetési hajlandósága emelkedett, a kínálati és a keresleti oldal közötti olló 4,5 százalékra zárult. A legnagyobb különbség 2022 szeptemberében volt a bérlők és a bérbeadók között, ekkor 22% volt a differencia.

A Rentingo.com szerint a bérlők keresleti árszintjének emelkedése az év további részében is fennmaradhat, miután a gazdaságpolitika célja a reálbérek további növekedése. Ez további trendszerű emelkedést jelenthet az albérleti díjak terén.

Az erősödő kereslet miatt a bérbeadók könnyebben találnak bérlőt, több jelentkező közül választhatják ki a számukra megfelelőt. Ez különösen hátrányosan érintheti a kisállattal költöző bérlőket, akik eleve kedvezőtlenebb pozícióból indulnak az ingatlanbérlésért zajló versenyben.

A Rentingo.com adatai alapján a kutyásoknak a legnehezebb dolga, miután a bérbeadók csupán 24%-a hajlandó négylábúakat engedni a kiadó ingatlanba. Ennél valamivel szerencsésebbek a macskával költözők, velük a bérbeadók 27%-a írna alá bérleti szerződést.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Budapest

Hirdetés

További cikkek