387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Marad a Budapest-bérlet és jön az országbérlet

10perc.hu
2024. 01. 29.
Marad a Budapest-bérlet és jön az országbérlet

Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere közös közleményben jelentették be, hogy megállapodás született a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. Ez azt jelenti, hogy a bérletet váltó utasok továbbra is kedvezményesen utazhatnak a fővárosban és annak agglomerációjában.

Az agglomerációban élők számára is egyszerűbbé és olcsóbbá válik a fővárosba való utazás

Újdonság, hogy a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják.

Az elszámolás tekintetében a felek abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt, és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg.

A megállapodás értelmében a Fővárosi Önkormányzat agglomerációs költségtérítés 2022-2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak.

A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az 2024. március 1-jén hatályba léphessen. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja, minden értékesítési csatornáján.

A megállapodás legfontosabb elemei összegezve:

- A Budapest-bérlet továbbra is érvényes lesz a főváros egész területén, a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.
- Újdonság, hogy a Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják.
- Az eddigi költségalapú elszámolás helyett a felek teljesítményarányosan osztják meg a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt, és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést.
- A Fővárosi Önkormányzat 2022-2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Budapest

Hirdetés

További cikkek