Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Lakásfelújítás szerb gyártmányú alapanyagokból – megéri?

Komjáti Ági
2024. 01. 21.
Lakásfelújítás szerb gyártmányú alapanyagokból – megéri?

Megéri vajon Szerbiáig menni alapanyagért?

A lakásfelújítás sosem olcsó mulatság, ráadásul idén újabb drágulás jöhet, ahogy arról korábban például az Index is írt.

A szemfüles magyarok a kézenfekvő lehetőséget egyre szélesebb körben ismerik fel, és egyre többen utaznak néhány 10 kilométert a nagyjából féláron kapható, egyébként minőségi falfestékek és egyebek beszerzéséért.

Saját célra legális festéket szállítani a határon, de mennyi az annyi?

Legalábbis 300 euró értékhatárig, ami a jelenlegi árfolyam szerint mintegy 110 ezer forintnak felel meg. Ez első ránézésre kevésnek tűnhet lakásfelújítási mércével, viszont ha nagyjából 100 négyzetméterre számolunk, akkor érdemes vetni egy pillantást az összegekre.

Ha úgy döntünk, hogy a glettet, a festéket és a többi hozzávalót a határon túl szerezzük be, akkor körülbelül 15 ezer dinárból megússzuk az említett 100 négyzetméterre számolva, ami nagyjából 45-50 ezer forintnak felel meg.

30 liter beltéri diszperziós fehér falfesték (ha két réteggel számolunk 100 négyzetméterre) 4000 dinár, ami mintegy 13-14 ezer forint átszámolva, 25 kiló glettanyag mintegy 3000 forint, míg a mélyalapozó 100 négyzetméterre, forintosítva szintén nagyjából 3000 forintot kóstál.

Olcsóbbak ugyan, de milyen a minőségük?

Az általunk megkérdezett festő-mázoló szakemberek egyöntetű véleménye alapján a szerb gyártmányú lakásfelújításhoz szükséges alapanyagok legalább olyan jó minőségűek – ha nem jobbak –, mint a legtöbb népszerű, Magyarországon is megvásárolható termékek.

Egy nyilatkozó szakember kiemelte, egyes szerbiában kapható olcsóbb, beltéri diszperziós falfestékek fedőképessége határozottan jobb, mint a hazánkban prémium kategóriásként ismert festékek. A zománcfestékekről ugyanígy nyilatkozott.

A szerb gyártmányú, saját márkás termékek alapvetően olcsóbban szerezhetők be a magyar árazáshoz képest. Ebben közrejátszik az is, hogy Szerbiában más adózási forma vonatkozik az egyes termékekre, így a festékekre, és egyéb felújításhoz szükséges anyagokra is, ráadásul az átlagkereset is alacsonyabb, mint hazánkban.

Mennyibe kerül mindez itthon?

30 liter fehér diszperziós beltéri falfesték 20-24 ezer forintból jön ki, míg 25 kiló glettpor 7-8000 forint körül kapható a legnépszerűbb barkácsáruházakban. A 100 négyzetméterre való mélyalapozó a magyar üzletekben mintegy 10-12 ezer forintba fog kerülni.

Mielőtt azonban nagybevásárláshoz szottyanna kedvünk odaát, érdemes tájékozódni az érvényben lévő határátlépési szabályokról a NAV honlapján, és persze az aktuális árakról is a szerbiai barkácsüzletek weboldalain.

Nemrégiben arról is írtunk, hogy olcsóbban jöhetünk ki, ha Romániában tankolunk.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek