388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Olcsóbb, ha Romániában tankolunk? - ismét emelkedik az üzemanyag ára

Komjáti Ági
2024. 01. 15.
Olcsóbb, ha Romániában tankolunk? - ismét emelkedik az üzemanyag ára

Hétfőn 21 forinttal emelkedett a jövedéki adó, szerdán viszont újabb üzemanyagár-emelkedés várható. Van, aki Romániába jár át tankolni.

Január elsejétől emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. Az azóta eltelt két hétben szintén voltak változások az árakat illetően, szerdától azonban ismét mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben tankoláskor.

A gázolaj drágább lesz, a benzin ára stagnál

Szerdától a gázolaj literenkénti ára 3 forinttal emelkedik, a benzin beszerzési ára marad. A jövedéki adó növekedése miatt januárban már másodjára tapasztalhatunk majd üzemanyagár-emelkedést.

A holtankoljak.hu szerint az árváltozás után a 95-ös benzin ára marad az 578 forintos literenkéni árazásnál, a dízel azonban 609 forintos literáron mérik majd. Érdemes ezekkel az átlagárakkal kalkulálni, ha begördülünk egy benzinkútra.

A jövedéki adót egyébként két lépcsőben emelték meg. Az összesen 41 forintos emelésnek a hétfői, 21 forintos emelés a második lépcsője.

Van, aki már Romániában tankol

Ahogyan azt a maszol.hu megírta, több magyar felségjelzésű autó is megfordult mostanában a román benzinkutakon. Vannak, akik havonta akár 12 ezer forintot is meg tudnak így spórolni.

Ennek az lehet az oka, hogy a szerdai drágulás után akár 70 forinttal is többe kerülhet egy liter üzemanyag Magyarországon, mint a szomszédos Romániában. A magyar üzemanyagárak ezzel az osztrák átlagárat közelítik.

Romániában egyébként szintén emelkedett január elsejétől a jövedéki adó. A benzin esetében ez 29 banit, azaz 22 forintot, míg a gázolajnál 26 banit, ami csaknem 20 forintot jelent.

Korábban arról is írtunk, hogyan emelkedett a jövedéki adó Magyarországon.

További cikkek