Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tényleg lemegy a túró rudik ára az áfacsökkentés után, vagy ezt is benyelik a gyártók és a kereskedők?

10perc.hu
2023. 11. 03.
Tényleg lemegy a túró rudik ára az áfacsökkentés után, vagy ezt is benyelik a gyártók és a kereskedők?

A csökkenés mértéke egyébként egy darab édesség esetén rendkívül csekély, az adótartamának mindössze a 9 százaléka.

Kedd éjszaka törvényjavaslatdömping érkezett a parlament oldalára a kormány részéről. Ezek között található többek között a 2024-es adócsomag a maga 187 oldalával. Ebből szúrta ki elsőként a Portfolio, hogy bizony a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne 2024. január elsejétől. Az adócsökkentés jelen esetben azt jelenti, hogy a turó desszerteket/túró rudikat a jövő év elejétől az eddigi 27 százalék helyett már csak 18 százalékos áfa kulcs terhelné.

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogyha az áfacsökkentés hatását teljes mértékben érvényesítik a kereskedők, vagyis odaadják a fogyasztónak és nem nyelik le, akkor a normál (30g-os) legnépszerűbb pöttyös túró rudi jelenlegi, jellemzően 240-260 forintos ára valahol 223-242 forint között alakulna. Természetesen ez csak akkor lenne igaz, ha az év végéig mondjuk nem drágulna a termék.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó élelmiszeripari szakember szerint a túró rudik esetében kevéssé értelmezhető jelenleg az áfacsökkentés. Egyfelől a gyártókat más egyéb, komoly adók terhelnek, úgy mint a neta vagy éppen az Európában rekordmagas EPR-díjak. De a kereskedőknek is megvan a maguk nyűgje a kiskereskedelmi adóval, illetve a kötelező akciókkal. Ezért a szereplők mindennek örülnek, amik a zsebükben maradhat, így például az áfacsökkentésből származó többlet.


A túró rudikat a jövő év elejétől az eddigi 27 százalék helyett már csak 18 százalékos áfa kulcs terhelné     Fotó: Facebook


"Azt gondolom, lehet szidni a gyártókat, kereskedőket, hogy lenyelik az áfát, de azért azt látni kell, hogy máshol busásan megfizetik ennek a többszörösét” - vélekedett Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, aki szerint a túró rudik esetében például ez a mértékű áfatartalom-csökkenés eléggé elhanyagolható mértékű.

Azt látni kell például a termékkategória esetében, hogy a hűtött termékeknél például az energiaárak függvényében sokkal masszívabb a többlet költség, mint például ez az áfakülönbözet.

„De azt is gondolom, hogy ez az adócsökkentés annyira kismértékű magának az egyes termékek árához képest, hogy drágább lenne átcímkézni az árcédulákat, mint inkább úgy hagyni azokat. Persze a legnagyobb kiskereskedők esetében számíthat ez a tizenpár forintos többlet túró rudinként az év végén, de számottevően nem egy óriási befolyásoló tényező” - mondta el a szakember, aki kiemelte, ez az intézkedés érdemben nem segít sem a vásárlóknak, sem a gyártóknak, sem a kereskedőknek.


Nem kizárt, hogy árcsökkentés helyett a gyártók és a kereskedők megtartják maguknak a áfacsökkentés hasznát      Fotó: Facebook


„Ugyanakkor azt inkább el tudom képzelni, hogy a boltok sokkal jobb szívvel, könnyebben fognak mondjuk túró rudikat akciózni. És mondjuk a 20 forintos akciók helyett, lazábban durrantanak majd 30 forintosokat is” – tette hozzá Harcz Zoltán.

Ugyanakkor a 2024. január 1-én érvénybe lépő módosítás nem csak erre az édességre vonatkozik – ahogy ezt fentebb olvashatták –, az áfakulcs-csökkentés egy sor másik termékre is érvényes lesz: a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa is az eddigi 27 százalékról 18 százalékra csökkenne.

A desszert jellegű sajtkészítmények közös jellemzője, hogy ezeket a termékeket desszertként fogyasztják. A termékekben, illetve a Túró Rudi és hasonló termékek esetén a túrótöltetben, a tejeredetű termékhányadnak legalább 50 százaléknak kell lennie, míg a desszert jelleget az ízesítőanyag használata (pl. gyümölcsös túróhab) vagy bevonatként való alkalmazása (pl. csokoládébevonatos Túró Rudi) adja.

A fentiek alapján pedig íme néhány konkrét termék, amihez jövő év január elsején olcsóbban juthatnánk majd hozzá:

  • EXQUISA Desszertjellegű sajtkészítmény, 400 g, áfonya
  • Philadelphia Milka szendvicskrém alpesi tej felhasználásával készült tejcsokoládéval 175 g
  • Kockás nagy túrórúd 5 x 50 g (250 g)
  • Danone Oikos vaníliaízű krémtúró 130 g
  • Milli Túrógombóc krémtúró 90 g
  • High Protein krémtúró MILBONA
  • NIKA Krémtúró, 80 g
Főkép forrása:
SPAR

További cikkek