391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Majd ezermilliárdos vesztesége van az MNB-nek! A jegybanktörvény módosítása lehet a megoldás

10perc.hu
2023. 10. 02.
Majd ezermilliárdos vesztesége van az MNB-nek! A jegybanktörvény módosítása lehet a megoldás

Ha változna a jogszabály, akkor az alapján átmenetileg lehet negatív a jegybank saját tőkéje, majd a későbbi évek nyereségéből ráérnek azt visszapótolni.

Korábban sosem látott veszteséget termelt az idei első félévben az MNB, a jegybank féléves jelentése szerint mínusz 999,3 milliárd forint volt hat hónap alatt az eredmény - írja a Portfolio. Egy évvel korábban még nagyjából 200 milliárd forintos profitot értek el, majd a jelentősen megemelkedett kamatok miatt a tavalyi második félév már veszteséges volt, de messze nem ennyire.

A jegybanki kamateredmény 1072,6 milliárd forintos veszteséget mutatott fél év alatt, de a devizaváltáson is csak 52,9 milliárdos profit volt, ami jelentősen elmaradt a korábbi évektől. A mostani jelentős veszteséggel mínusz 1511,8 milliárd forint volt az MNB saját tőkéje június végén.

Vagyis abszolút indokolt a jegybanktörvény tervezett módosítása, ellenkező esetben ugyanis a 2024-es költségvetésre jelentős, több százmilliárdos teher hárulna, hiszen öt év alatt kellene pótolni a tőkét. Ez pedig már a mostani állás szerint 300 milliárdos éves kiadást jelentene, és az év végéig várhatóan még tovább csökken majd a saját tőke.

Vagyis valóban mentőövet jelent majd a jegybanktörvény módosítása. Ugyanis ha változna a jogszabály, mely alapján „átmenetileg” lehet negatív a jegybank saját tőkéje, majd a későbbi évek nyereségéből ráérnek azt visszapótolni.

Főkép forrása:
MNB

További cikkek