Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Önköltséges felsőfokú képzésre vettek fel? Semmi pánik, mutatjuk, mik a lehetőségeidet

10perc.hu
2023. 08. 11.
Önköltséges felsőfokú képzésre vettek fel? Semmi pánik, mutatjuk, mik a lehetőségeidet

Számos kiadás merülhet fel a tandíj vagy a lakhatás szempontjából és ha nincs, aki ezt támogatni tudná, akkor sok esetben diákhitelhez kell folyamodni.

Jelenleg több mint 200 ezren rendelkeznek a diákhitel valamelyik formájával az országban. Igaz, hogy igénylése és törlesztése könnyebb, mint bármelyik másik hitelé, de a legelején még bizonytalanul áll neki mindenki a téma megismerésének. Ezért az eduline.hu összeszedte, mit is érdemes tudni a diákhitelekről.

Diákhitel1

A szabadfelhasználású diákhitelt bármire költhetik, és igényeik szerint havi részletekben vagy félévente, egy összegben utalják az igénylőnek. Ez az összeg bármire felhasználható, hogy finanszírozhassa valaki az egyetemi éveit. Lehet ez lakhatás, technikai eszközök, kikapcsolódás, mindennapos kiadások fedezése, könyvek, vagy bármi, amire a tanulmányai folytatásához szüksége van.

A Diákhitel1-et bárki igényelheti, aki:

  • aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
  • magyar állampolgár
  • 45. életévét nem töltötte be
  • bejelentett lakcímmel rendelkezik

Fontos tudni ugyanakkor azt is, hogy csak 15 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő havi összeget vehet fel, ami arra azért elég lehet, hogy ha kell, esetleg az albérletet vagy kollégiumot ebből fizesse valaki. A hitelt a tanulmányai alatt bármikor felveheti és bármikor le is mondhatja, nincs hitelbírálat, így az igénylést általában mindenki megkapja.

Azt viszont mindenképp tartsa észben mindenki, hogy mint az összes hitelt, ezt is kamattal együtt kell majd visszafizetni. A Diákhitel 1 kamata 7,99 százalék rejtett költségek nélkül, a törlesztése azonban - remélhetőleg - nem fog csődbe vinni senkit, mivel az jövedelemarányosan történik. A havi törlesztőrészlet összegét tehát a jövedelmetekhez igazodva határozzák meg, így ez havonta csak egy néhány ezer forintos összeget jelent.


Jelenleg több mint 200 ezren rendelkeznek a diákhitel valamelyik formájával az országban     Fotó: Pixabay


Diákhitel2

A Diákhitelnek van egy másik változata is, ami kifejezetten az önköltséges képzések díját fedezi. Ezt a hitelt később kamatmentesen fizethetik vissza, azaz pontosan annyit, amennyit felvettek. Ezt a pénzt egyébként nem is az igénylőnek utalják, hanem - mivel tényleg csak a tandíjat lehet finanszírozni belőle - közvetlenül az egyetemnek.

A Diákhitel 2-t az 1-es típusához hasolóan szintén bárki igényelheti, aki:

  • aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik
  • magyar állampolgár
  • 45. életévét nem töltötte be
  • bejelentett lakcímmel rendelkezik.

A hitelt bármikor felvehetik és bármikor le is állíthatják, ezért lehetőség van arra is, hogy csak egyetlen félévet finanszírozzon ebből, de az sem probléma, ha a képzések teljes összege Diákhitelből lesz kifizetve. A visszafizetése ennek is jövedelemarányos, a Diákhitel 1-hez hasonlóan havi néhány ezer forintos költség.

2023. július elsejétől már csak meghatározott bankoknál nyitott, úgynevezett diákhitel számlára folyósítják az új szabad célú (Diákhitel 1) diákhitelek összegét. Így most az országban összesen négy banknál lehet ilyen számlát nyitni: az OTP-nél, az ERSTE Banknál, a Gránit Banknál és az MHB Banknál.

Mindkét hitel esetében az igénylést közvetlenül a Diákhitel Direkt honlapján lehet intézni, ahol az igénylési folyamat során ki kell választani a kívánt számlavezető bankot. Ha Diákhitel2-t szeretne kötni a hallgató, ebben az esetben megvan az a lehetőség a számára, hogy eldöntse, marad-e a meglévő bankszámlájánál vagy inkább áttér a négy partner egyikére.

A jogosultsági feltételek ellenőrzése után a számlanyitási kérelmet elküdik a kiválasztott banknak, ahol a bank kollégái felveszik az igénylővel a kapcsolatot. Ezután történik a személyesen vagy online a számlanyitás, vagy az eddigi szerződés módosítása. Ha megvan a számla, a bank továbbítja a számlaszámot a Diákhitel Központnak és innentől fogva nincs is már más teendő.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek