Az árstop jelentősen átalakította a keresletet a baromfipiacon: míg a magyar lakosság jellemzően a hatósági áras csirkemell és far-hát hústermékeket vásárolta, a vízi szárnyasok ára nagymértékben emelkedett – írja az Index.
„Az árplafon kivezetésével vélhetően a piac öngyógyító mechanizmusaként rendeződhetnek az ár-érték arányok”– mondta az Inforádióban Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, aki hozzátette, a kormányzat a háború miatt bekövetkező áremelkedést akarta orvosolni az árstoppal.
„De valahol le kellett nyelni a veszteséget, ennek következtében a víziszárnyas-ágazatban az elmúlt másfél évben extrém magas árak alakultak ki”– fogalmazott a Baromfi Termék Tanács elnöke.
A kereslet teljesen átstrukturálódott, a magyar lakosság nagy arányban vásárolta a csirkehúst, más termékekből azonban többlet halmozódott fel, mert azokat nem vásárolták. Csorbai Attila szerint ezek az aránytalanságok az árstop kivezetésével megszűnnek majd. Ezen okok miatt azonban a víziszárnyasok termelési volumene jelentősen csökkent, ez pedig jelentősen feltornászta az árakat.