Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Közeledik a rezsiforduló, de senki sem tudja, vajon mennyit fogunk fizetni az energiáért

10perc.hu
2023. 07. 23.
Közeledik a rezsiforduló, de senki sem tudja, vajon mennyit fogunk fizetni az energiáért

Jelenleg ha valaki túllépi az átlagfogyasztást, akkor az áramért fizetett díj a megszokott tarifa kétszeresére ugrik, míg a gáz esetében hétszeres ez a szorzó.

Egy éve már, hogy az átlagfogyasztás felett a sokszorosára ugrott a villamosenergia és a földgáz tarifája. Kicsit több mint egy hét múlva lesz a rezsiévforduló, addigra el kellene dönteni, hogy mi lesz az árakkal. Az ATV Híradó úgy tudja, a kormány ezekhez egyelőre nem nyúlt hozzá, pedig a világpiacon egyre kevesebbe kerülnek az energiahordozók.

Pontosan egy éve, Tusnádfürdőn ismertette az új rezsiszabályozás részleteit. Eszerint, ha valaki túllépi az átlagfogyasztást, akkor az áramért fizetett díj a megszokott tarifa kétszeresére ugrik. A gáz esetében hétszeres ez a szorzó. Vajon változnak-e a tarifák, és ha igen hogyan, mert a gáz esetében a világpiaci ár január elején 80 euró körül volt, ma már 30 euró alatt van a gáz tőzsdei ára.


Az átlagfogyasztás alatt kifejezetten olcsó a magyar gáz     Fotó: ATV


Ez alapján kiszámolható, hogy a magyar fogyasztók a világpiaci ár többszörösét fizetik átlagfogyasztás felett, részben a magas áfa és a rendszerhasználati díj miatt. Az igazsághoz hozzá tartozik ugyanakkor, hogy az átlagfogyasztás alatt kifejezetten olcsó a magyar gáz.

Egy megkérdezett energetikai szakértő szerint a kormány szándékosan nem változtatott a tarifákon, az igazi töréspont pedig szeptember második felében jöhet el. Nagy Attila Tibor elemző viszont úgy látja, hiába nyílik az olló, semmilyen politikai nyomás nem nehezedik a kormányra. Sőt, 2024-ben akár a saját javára is fordíthatja a helyzetet. "Mondjuk az EP-választások előtt hozhat olyan közérzetjavító intézkedést a kormány, amely értelmében a lakossági piaci árat lejjebb csökkentik" - tette hozzá a szakember.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek