Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ki az, aki ennyiért elmegy takarítani? Döbbenetesek az iskolák fizetési ajánlatai…

10perc.hu
2023. 07. 22.
Ki az, aki ennyiért elmegy takarítani? Döbbenetesek az iskolák fizetési ajánlatai…

Bár részmunkaidőre is keresnek, a bér kimondottan kevés, még a nyolcórás állás is alig magasabb a minimálbérnél.

Elég érdekes álláshirdetésre bukkant a Pénzcentrum egy ezzel foglalkozó facebookos csoportban. A hirdetés tanúsága szerint a minimálbérnél alig magasabb összegért keresnek takarítónőket budapesti iskolákba, ráadásul a kiíró cégről sem tudni semmit, mert nem tüntettek fel semmit egy telefonszámon kívül.

Nem mondanánk erre, hogy álomfizetés: a minimálbérnél valamivel magasabb fizetésért keres egy ismeretlen cég takarítőnőket Budapest VII., VIII. és IX. kerületében található iskolákba. A munkaidő és a bérezés is különböző: az Alsóerdősor utcai intézménybe napi hat órában várnak munkavállalókat bruttó 222 ezer forintért - egy bérkalkulátor szerint, alapvető információkat megadva ez körülbelül nettó 147 ezer forintot tesz ki.

Más egy kicsit a helyzet a VIII. kerületi, Horváth Mihály téri iskolában: itt a munkaidő reggel hattól délután kettőig tart, a fizetés bruttó 296 ezer forint (nettóban nagyjából 197 ezer). A IX. kerületi, Lobogó utcai iskolában két műszakot is lehet választani: szintén van 6-14 között tartó műszak, de mehetünk 16 és 20 óra között, erre a műszakra havi bruttó 148 200 forint jár (nettóban alapadatokkal ez már a havi százezret sem éri el, 98 ezer forintos nettó bér jön ki).

A takarítók a kereseti listán a tíz legrosszabb fizetés egyikét vihetik haza havonta. Igazán rosszul járnak anyagilag, akik egyszerű erdészeti, vadászati, halászati foglalkoztatásban dolgoznak. Itt a havi átlagos bruttó kereset mindössze 204 238 forint volt 2022-ben.

De nem volt sokkal jobb a helyzet a kubikosok, egyéb takarítók és kisegítők, valamint a konyhai kisegítők esetében sem. A havi átlagbérek ugyanis egyik esetben sem kúsztak átlagosan 230 ezer forint fölé. De ugyanígy nem jó fiatalon piaci, utcai árusnak, egyszerű mezőgazdasági vagy építőipari munkásnak sem lenni.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek