Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagy bajban vannak az átalányadózók! Mutatjuk, kiket érinti legrosszabbul ez az új helyzet

10perc.hu
2023. 07. 21.
Nagy bajban vannak az átalányadózók! Mutatjuk, kiket érinti legrosszabbul ez az új helyzet

Az évek óta havi pár tízezer forint adófizetéshez szokott átalányadózó most hirtelen több százezer forint adókötelezettséggel szembesült.

Az átalányadózók, akik tavaly ősszel, a kata megnyirbálása után ezt az adózási formát választották, most nagy pofonnal szembesülhettek. Ugyanis a második negyedévtől várhatóan személyijövedelemadó-előleget is kell már fizetniük – írta meg a napi.hu.

Ez az új helyzet azokat érinti legrosszabbul, akik vagy főállású vállalkozók, vagy azokat, akik tavaly még katá-sok voltak. De azok sem járnak jól, akik a 40 százalékos költséghányaddal dolgoznak. Magyarul, az átlagos vállalkozókat érinti a legrosszabbul.

2023 első 3 hónapjában (ami után áprilisban be kellett nyújtania az adóbevallást) még nem keletkezett adóköteles jövedelme. Mindössze a garantált bérminimum után fizetendő minimumjárulékot kellett megfizetnie, ami havi 98 183 forint volt, ez április 12-ig összesen 294 549 forint adófizetési kötelezettséget jelentett.


Az évek óta havi pár tízezer forint adófizetéshez szokott átalányadózó most hirtelen több százezer forint adókötelezettséggel szembesült     Fotó: Pixabay


Ha valakinek havi 750 ezer forint bevétele volt, akkor a következő adóbevallást július 12-ig kellett benyújtania, itt viszont 3-szor 750 ezer forint esetén az alábbiak szerint alakult az adófizetési kötelezettsége.

  • 750 ezer forint bevétel
  • 40 százalék elszámolható költséghányad: 300 ezer forint
  • 450 ezer forint jövedelem
  • 15 százalék személyi jövedelemadó: 67 500 forint (hiszen elfogyott az a rész, ami mentes a személyi jövedelemadó alól)
  • 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék: 83 250 forint
  • 13 százalék szociális hozzájárulás: 58 500 forint
  • Adó mindösszesen: 209 250 forint
  • Adó mindösszesen 3 hónapra: 627 750 forint

Ez azt jelenti, hogy az évek óta havi pár tízezer forint adófizetéshez szokott átalányadózó most hirtelen több százezer forint adókötelezettséggel szembesült. Ez így nyár közepén, amikor mindenki szívesen gondol a számláján lévő elkölthető pénzre, borzasztóan kellemetlen meglepetés.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek