394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Profession.hu: több vállalatnál volt fizetésemelés, mint amennyi az év elején tervezte

2023. 07. 20.

A cégek mintegy 3 százaléka nem emelt idén a béreken és nem is tervezi a következő hat hónapban.

Az idén januárban tízből hat vállalat kalkulált bérfejlesztéssel az idei évre, átlagosan 12,2 százalékkal, ugyanakkor az első fél év során 76 százaléknál már megtörtént a bérfejlesztés, és ez a szám még emelkedhet, mert a munkaadók több mint fele jelezte, hogy év végéig lehet emelés - közölte profession.hu az MTI-vel csütörtökön.

A kutatás szerint a válaszadók - amelyek körében mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok is szerepeltek - háromnegyedénél már emeltek idén a munkavállalói béreken: 67 százaléknál egy alkalommal, míg 9 százaléknál többször is. Ez az arány meghaladja az év eleji terveket: januárban a cégek 62 százaléka nyilatkozta, hogy számolnak az idei bérfejlesztésekkel.

Azokon a munkahelyeken, ahol idén már volt fizetésemelés, a leggyakrabban maximum 10 százalékot emeltek, de 3 százaléknál a 20 százalékot is meghaladta ennek mértéke. Vannak olyan vállalatok (11 százalék), ahol egy második körös bérfejlesztéssel is számolnak még idén.

A mostani adatok szerint a többségében fehérgalléros állásokat kínáló cégeknél várható még a második félévben fizetésemelés, valamint a nehézipar, gépgyártás, adminisztráció és szolgáltatást támogató területeken működő vállalatoknál.

A cégek több mint fele egyelőre nem tudja biztosan, hogy fog-e még fizetésemelést adni 2023-ban, ezek kivárnak a döntéssel, több, mint negyedüknél azonban már el is dőlt, hogy nem lesz bérfejlesztés.

A cégek 18 százaléka még tervezi: többségük 10 százalékot nem meghaladó összeget biztosítana, 26 százalékuknál akár a 30 százalékos növelést is elérheti majd.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek