Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hetven milliárdba kerül az atlétikai-vb rendezése, majd 250 milliárd a stadion költsége

10perc.hu
2023. 05. 22.
Hetven milliárdba kerül az atlétikai-vb rendezése, majd 250 milliárd a stadion költsége

Majdnem 320 milliárdba kerül az augusztusi világbajnokság megrendezése, igaz, a szervezők szerint a sportesemény jelentős bevételeket generálhat.

Nagyjából bruttó 50 milliárd forintos költség jelent meg a világbajnokság közbeszerzéseinek lebonyolításáért felelős Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség honlapján. Továbbá körülbelül bruttó 20 milliárdos állami támogatást kapott a sporteseményt szervező Budapest 2023 Zrt. azóta, hogy a főváros elnyerte a rendezés jogát. Így a budapesti atlétikai világbajnokság teljes költségvetése 70 milliárd forintra rúghat.

A költségvetés számottevő részét a televíziós közvetítés gyártási költsége, a vb kommunikációs kampánya, a versenyzők, a technikai stáb és a média, a 400 ezer néző kiszolgálása, valamint a vb győzteseinek járó pénzdíjak teszik kiírja a Magyar Nemzet. Azonban jelentős közvetlen és közvetett bevételekkel is kalkulálnak a szakértők.

Ehhez jön hozzá a stadion építésének összköltsége. Jelenleg mindez meghaladja 246,5 milliárd forintot is a Nemzeti Atlétikai Központ bekerülési költsége. Legalábbis utoljára ez az összeg szerepel a Magyar Közlönyben.

A sportrendezvény közvetett gazdasági hatását 59,5 milliárd forintra becsülte a PwC hatástanulmánya a pályázat idején, de ez az érték azóta jelentősen megnőtt a világjárvány és az infláció következtében.

Eddig 77 országból vásároltak jegyet vagy bérletet a világbajnokságra. A résztvevők és a külföldi szurkolók várhatóan több mint 200 ezer vendégéjszakát fognak tölteni az országban. A PwC szerint a vendégek nagyjából 8,3 milliárd forintot költhetnek Magyarországon. Emellett jegyértékesítésekből 1,5-2 milliárd forint várható, plusz néhány százmillió forint szponzorációból.

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek