Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ne felejtsd el! Hétfő éjfélig lehet beadni az szja-bevallásokat

10perc.hu
2023. 05. 21.
Ne felejtsd el! Hétfő éjfélig lehet beadni az szja-bevallásokat

Holnapig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet.

Nagyon fontos dátum érkezik el május 22-én, ugyanis hétfőn éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallási határideje. Eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek. A leadási határidő azokra is vonatkozik, akik nem rendelkeznek elektronikus tárhellyel.

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat is a NAV eSZJA-felületén adható be legegyszerűbben hétfő éjfélig.

Holnap éjfélig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet. Az adózó, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit - kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket - annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.


Hétfőn éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallási határideje      Fotó: Freepik


Az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk "közlemény" rovatában mindig fel kell tüntetni, e nélkül ugyanis a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni. Az öngondoskodási megtakarítási formák kapcsán személyi jövedelemadó csökkentésére többféle kedvezményt lehet érvényesíteni, jellemzően a befizetés húsz százalékát lehet visszaigényelni.

A nyugdíjcélú öngondoskodási formák, illetve az önsegélyező és egészségpénztárak ugyan nem csökkentik az összevont adóalap adóját, tehát az szja-t mindenképp be kell fizetni év közben. Ám az adóbevallásban visszaigényelhető ennek egy része, amit aztán a megtakarítási számlán írnak jóvá.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek