385.65 Ft

355.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ha minimálbért keresel, akkor októbertől 133 ezer forintot viszel haza

10perc.hu
2022. 10. 03.
Ha minimálbért keresel, akkor októbertől 133 ezer forintot viszel haza

Ha a bruttó fizetésedből a kedvezmények figyelembe vétele nélkül összesen 33,5 százalékot vonnak le szja-előleg és tb-járulék formájában.

Nagyon sok embert foglalkoztat – főleg, hogy a régi katásoknak új adózási formát kellett választani –, vajon mennyit von le az állam a bruttó 200 ezer forintos minimálbérből, valamint a bruttó 260 ezres garantált bérminimumból. Azaz, mennyi maradhat a zsebünkben.

Nos, mindkét esetben a bruttó bérből a 15 százalékos személyi-jövedelemadót, vagyis szja-t és a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot vonják le. Így az összes levonás 33,5 százalék, ha a különböző kedvezményeket – gyermekkedvezmények, fiatal házasok, megváltozott munkaképességű stb. – nem vesszük figyelembe.

Tehát a bruttó 200 ezer forintos minimálbérből a levonások után összesen 133 ezer forint marad a zsebünkben. Ugyanakkor a bruttó 260 ezer forint a garantált bérminimumból – ezt azok a munkavállalók kapják, akik olyan pozíciót töltenek be, amelyhez legalább középfokú végzettség szükséges – a levonások után 172 900 forintból költekezhetünk az adott hónapban.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Minimálbér

Hirdetés

További cikkek