Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Beállnak a sorba a fuvarozók is – legalább 30 százalékos áremelésre készülnek

10perc.hu
2022. 09. 02.
Beállnak a sorba a fuvarozók is – legalább 30 százalékos áremelésre készülnek

Az ágazat szereplői szerint a rendszerváltás óta nem látott ütemben nőttek a fuvarozás költségei.

A DigiLog Consulting tanácsadócég az idén vezette be a növekedésből adódó díjemelési igényt kifejező közúti fuvarozási árindexet. Utóbbi tartalmazza a fuvarozó összes költségét, valamint az euró árfolyamának folyamatos változásait.

Folyamatosan figyelik az ágazatban történteket, és legújabb közleményükben kiemelték, a rendszerváltás óta nem látott mértékben nőttek a közúti árufuvarozás költségei, a növekedésből adódó díjemelési igény az ágazatban elérheti 30 százalékot 2021-hez képest szerint.

A belföldi fuvarozási ágazatban az index növekedése 23,2 százalékos volt az év első hat hónapjában, míg a nemzetközi fuvarozásban 22,1 százalék. A tanácsadó cég az év egészére a belföldi fuvarozási szegmensben 30,3, a nemzetköziben 29,8 százalékos növekedésre számít.

A dinamikus költségnövekedést a második negyedévben az üzemanyagárak és bérköltségek emelkedése hajtotta, új elemként a költségsoron megjelentek a drágább járműbeszerzések és finanszírozási költségek.

Kiemelték, hogy a magasabb költségek már az első hat hónapban 22-23 százalékos fuvardíjnövekedést indokoltak volna, azonban a fuvarozók ennek egy részét, mintegy 13-15 százalékos díjemelést tudtak csak érvényesíteni az áraikban.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek