Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Alaposan elszállt a személyi kölcsönök kamata, több mint 5 százalékot emelkedett a THM

10perc.hu
2022. 08. 30.
Alaposan elszállt a személyi kölcsönök kamata, több mint 5 százalékot emelkedett a THM

A bankok döntő többsége kamatot emelt, míg az átlagos teljes hiteldíj mutató értéke 9,03 százalékról 14,79 százalékra nőtt.

Egy hónap alatt a Bankmonitor által vizsgált kilenc bank közül nyolc kamatot emelt. Jelenleg 1,69 százalékponttal magasabb THM érték mellett lehet kölcsönt felvenni, mint egy hónappal ezelőtt. Ha egy éves időtávra tekintünk vissza, akkor a változás még szembeszökőbb: az átlagos teljes hiteldíj mutató értéke 9,03 százalékról 14,79 százalékra emelkedett.

Ha az infláció értékének alakulására tekintünk, akkor még nehéz hónapok jöhetnek. Ugyanis a magas inflációs és az emelkedő jegybanki alapkamat kifejtette hatását a személyi kölcsönök piacára is. Némi késlekedéssel ugyan, de a fedezetlen hitelek is drágulni kezdtek.



Egyedül az OTP Bank nem változtatott a kamatokon. A többi pénzintézet ugyanakkor eltérő mértékben változtatta a kamatokat. Van olyan bank, ahol az emelkedés 0,81 százalékpont volt csupán, de akadt olyan is, amelyik 3,58 százalékponttal tolta feljebb a személyi kölcsönének a kamatát.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek