Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már a tyúkólat is elérte a válság! Szeptembertől több mint 50 forintba kerül majd egy tojás!

10perc.hu
2022. 08. 25.
Már a tyúkólat is elérte a válság! Szeptembertől több mint 50 forintba kerül majd egy tojás!

Az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is megdobta.

No, most aztán gondolkodhatunk a válaszon! Mi volt előbb: a tyúk vagy a válság? Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt ugyanis szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek. Ez pedig azt jelenti, hogy rövidesen 50 forintnál is többe kerül majd egy tojás felvásárlási ára. Az egyelőre megmondhatatlan, mennyiért jut majd el a felhasználókhoz, a családokhoz.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) bejelentette, az áremelésre a biztonságos hazai ellátás érdekében is szükség van. Az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségeiket az energiaárak emelkedése is megdobta.

Ugyan továbbra sincs tojáshiány, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor. Az euró/forint árfolyam miatt pedig nem várható az olcsó import megjelenése a magyar tojáspiacon. A tízdarabos tojás fogyasztói ára 2022 júliusában 17,8 százalékkal haladta meg a 2018 januári szintet. Ugyanebben az időszakban a tej 51,9 százalékkal, a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal drágult.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek