388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Egyre drágább az albérlet! A legtöbb tulajdonos már 3 havi kauciót kér el

10perc.hu
2022. 08. 24.

Mindez a rezsiköltség növekedésének egyik kardinális hozadéka, mert az ingatlantulajdonosok ezzel is igyekeznek kivédeni a magas fenntartási díjból eredő kockázatot.

Ahogy minden, úgy az albérletek is tovább drágultak az elmúlt időszakban. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a 2021 negyedik negyedévi 12,7 százalékról 2022 első negyedévében Budapesten 19,0 százalékra, országosan pedig 13,1 százalékról 18,2 százalékra gyorsult az albérletek éves drágulása.

A megyeszékhelyeken egy év alatt 108 ezer forintról 125 ezer forintra emelkedett az albérletek átlagos díja. A pesti belső kerületekben jelenleg átlagosan 284 ezer forintért lehet lakást bérelni, ez egy év alatt 114 ezer forintos drágulást jelent. Ez idő alatt a budai egyéb, a pesti átmeneti, valamint a pesti külső kerületek átlagos bérleti díja szintén emelkedett, 67, 36 és 10 ezer forinttal.

Az albérletek drágulását ráadásul a kormány rezsicsökkentés módosításával kapcsolatos bejelentése is tetézte a bankmonitor.hu szerint, az albérletpiac csupán néhány hét alatt is érezhető változásokon ment keresztül. A rezsiköltség növekedésének egyik kardinális hozadéka, hogy ugrásszerűen nőtt azon ingatlantulajdonosok száma, akik 3 havi kauciót kérnek a bérlőktől, ezzel is igyekezve kivédeni a magas fenntartási díjból eredő kockázatot.Mindemellett a bérbeadók a csökkenő kínálat miatt egyre inkább nyeregben érezhetik magukat, könnyen megválogathatják bérlőiket, így evidens számukra előnyben részesíteni azokat, akiknek a három havi kaució rendezése – a minimum egyhavi albérleti díj mellett – sem okoz különösebb gondot.

A bérleti díjon felül 3 havi kaució esetében – az átlagos bérleti díjakat figyelembe véve – az alábbi induló költséggel kell számolniuk a bérlőknek:

  • megyeszékhelyen 500 ezer forint,
  • Pest külső kereteiben 560 ezer forint,
  • Pest átmeneti kerületeiben 704 ezer forint,
  • Buda egyéb kerületeiben 880 ezer forint,
  • Pest belső kerületeiben 1 millió 136 ezer forint,
  • Buda hegyvidéki kerületeiben pedig átlagosan 1 millió 568 ezer forint.

Mindezek mellett a bérlőknek többek között a közjegyzői bérleti szerződés díját, illetve a költözéshez kapcsolódó költségeket is érdemes számításba venni indulás előtt.


Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek