Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsiváltozás: az idősebb korosztály lesz a legnagyobb vesztese a megváltozott energiaáraknak

10perc.hu
2022. 08. 16.
Rezsiváltozás: az idősebb korosztály lesz a legnagyobb vesztese a megváltozott energiaáraknak

A kialakult helyzet nyertesei a panellakások tulajdonosai, a vesztesek pedig az egyedül élő idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagy polgári lakásukat, vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit.

Az augusztus 1-től érvényes új rezsiszámítás miatt hatalmas átrendeződés jöhet a használt lakások piacán. A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett.

A kialakult helyzet nyertesei a panellakások tulajdonosai, a vesztesek pedig az egyedül élő idősek lehetnek, akiknek el kell hagyniuk a nagy polgári lakásukat, vagy épp családi házukat, mert nem fogják tudni fizetni annak rezsiköltségeit. A szakértők a használt lakások piacán átrendeződésre számítanak, a Kádár-kocka méretű házak pedig másodvirágzásukat élhetik a közeljövőben.

Mindenki éjt nappallá téve kezdett el azon gondolkozni, hogy csökkenthetné leginkább a rezsiköltségeit, mi lenne számára a legkifizetődőbb megoldás. Hirtelen sokan szabadulnának a régebbi építésű, nagy alapterületű házaiktól, és éppen miattuk ezzel egyidejűleg nőtt a 60 pluszos lakások iránti kereslet.



A használt lakások esetében lesz a leglátványosabb az átrendeződés. Mint fogalmazott, a panellakások még a mostani túlárazottságukhoz képest is drágábbak lesznek, akár még 20 százalékkal is nőhet az az összeg, amit a piac hajlandó lesz adni értük, persze csak akkor, ha a rezsiköltségük a jelenlegi szinten marad.

Ezzel szemben a nagy családi és polgári öröklakásokhoz sokkal jobb áron lehet majd hozzájutni, mint a valódi értékük. A trend miatt az idősebb korosztály, az egyedül élő nyugdíjasok lehetnek majd a jelenlegi helyzet legnagyobb vesztesei, akiknek azért kell elhagyniuk nagy polgári lakásaikat, házaikat, mert nem fogják tudni kifizetni a nagymértékben megemelkedett gáz és villamos energia árát.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek