Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mit tehet a katából kiszoruló cég? Válassza a KIVA-t!

10perc.hu
2022. 07. 28.
Mit tehet a katából kiszoruló cég? Válassza a KIVA-t!

Főleg azoknak a vállalkozásoknak ajánlott ez az adózási forma, ahol jelentős a személyi jellegű kifizetés vagy a folyamatos fejlesztés miatt az eredményt nem kívánják a kivenni a cégből.

Gyorsan kell lépniük azoknak a cégeknek, akik eddig a kisadózó vállalatok tételes adója, azaz a kata szerint adóztak. Az idő kevés, fontos azonban látni, hogy nem csak az adózási formát kell körültekintően megválasztani, hanem minden egyéb kiadást célszerű az új körülményekhez igazítani. Ebben próbálunk tanácsot adni a bankmonitor.hu szakembereinek segítségével.

Az eddig KATA szerint adózók többsége 85-90 százaléka egyéni vállalkozó, de számos cég – bt., kkt., egyéni cég – is élt a kisadózóknak szóló jogszabályok kínálta előnyökkel. Ha ezek a vállalkozások cégként akarják folytatni működésüket szeptembertől, akkor választhatják a kisvállalati adót, a kivát is, de ha így döntenek, akkor célszerű még augusztusban bejelentkezniük ennek hatálya alá.

A kiva – a katához hasonlóan – egy kedvezményes adózási lehetőség, bár adminisztrációja annál jóval bonyolultabb, és az adóteher is magasabb. Számos olyan vállalkozás van azonban, amelynek a jelen helyzetben épp ez lehet az ideális választás. Ez utóbbiak azok a cégek, ahol jelentős a személyi jellegű kifizetés vagy a folyamatos fejlesztés miatt az eredményt nem kívánják a kivenni a cégből.



A kiva alapja a kifizetett bér, illetve a cégből kivett egyéb jövedelem, például az osztalék. A kiva kulcsa 10 százalék, de a kiva szerint adózó cégeknél a személyi kifizetések – bér és osztalék – után nem kell megfizetnie a 13 százalékos szochót. Viszont tb-járulékot és szja-t a kivázóknak is fizetniük kell.

Azoknak a cégeknek, amelyek esetlegesen a kiva szerinti adózást választanák, a jó hír az, hogy erre az adónemre év közben is be lehet jelentkezni. Amennyiben van arra lehetőség e számítás során mindenképp vegyük igénybe könyvelő segítségét. Ugyanis az adó- és járulékterhek növekedése mellett a kivát választoknak többet kell majd fizetni a könyvelőnek is, és jó eséllyel változnak majd a vállalkozás banki költségek is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek