Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Miért fizetünk majd többet augusztustól az energiáért, ha a szomszédos országokban jóval olcsóbb?

10perc.hu
2022. 07. 20.
Miért fizetünk majd többet augusztustól az energiáért, ha a szomszédos országokban jóval olcsóbb?

A kormány által bejelentett, augusztus 1-től megváltozott rezsiköltség 242 forintos piaci árammal és 912 forintos gázárral számol, miközben a közép-európai országokban ennél jóval kevesebbet fizetnek az energiáért.

Egészen meglepőösszeállítást közölt az atlatszo.hu, ugyanis kiderült, lehet sokkal olcsóbban is gázt, valamint áramot beszerezni a világpiacon, mint amilyen áron számolni fogja itthon a kormány az augusztus 1-től a fogyasztásokat az átlag felett. Ugyanis a megváltozott rezsiköltség 242 forintos piaci árammal és 912 forintos gázárral számol.

Nem kellett messzire menni, csak a szomszédos országokba, hogy lássuk, ott mennyibe kerül a piacon a gáz, illetve az áram. Áram esetén a cseh 184, a szerb 129, a román 128, a szlovák pedig 88 forintra jönne ki a 242 forintos magyar áram. A gáznál kWh-ba átváltva a magyar 91 forintra jönne ki, a cseh 66-ra, a román 56-ra, a szlovák 20-ra és a szerb 12-re.

Ezekből az adatokból az is kiderül, hogy a kormány által hangoztatottnál sokkal olcsóbban kapnak a piaci szereplők áramot mindenhol, de a gáznál is csak Svédország és Hollandia lenne magasabb. Ráadásul bármelyik gáztőzsde oldalon is hasonlóak az árak, azaz alatta vannak a kormány által emlegetett árnak.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek