Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rohammunkának híg a leve – már most módosítani kellett az extraprofitadóról szóló törvényt

10perc.hu
2022. 07. 19.
Rohammunkának híg a leve – már most módosítani kellett az extraprofitadóról szóló törvényt

Több helyen kellett javítani 197/2022. számú kormányrendeletet, és ez alapján változott például a bankok extraprofiadójának kiszámolása, valamint az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke.

Mint mára kiderült, nemcsak a tegnap kihirdetett új KATA-törvényben található hiba, hanem a még június 4-én megszövegezett és szintén rohamtempóban készült extraprofitadóról szóló kormányrendeletet is módosítani kellett. Mindez úgy derült ki a kisadózókról szóló törvény mellett a 197/2022. számú kormányrendelet javításai is megjelentek a Magyar Közlönyben.

Sajnos nem először derül ki, hogy nemcsak az olcsó húsnak, hanem a kapkodva elvégzett munkának is híg a leve. A Bank360.hu cikke szerint a módosítások között szerepel többek között, hogy az értékpapírügyletekre is bevezetett tranzakciós illetéket nem kell fizetni abban az esetben, ha az ügylet magánszemély (kivéve egyéni vállalkozói minőségében) javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik.

Ugyanakkor a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtóknak is meg kell fizetni a tranzakciós illetéket, és be kell jelentkezniük a magyar adóhatóságnál. Ez az eredeti extraprofitadós jogszabályban csak a pénzforgalmi szolgáltatási, a hitel- és pénzkölcsönnyújtási, a pénzváltási, a pénzváltás-közvetítési tevékenységeket Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásként végzőkre vonatkozott.

Módosították, illetve inkább pontosították a bankok extraprofitadóját is. Az adó alapja továbbra is a helyi adó megállapításához meghatározott nettó árbevétel. Viszont mostantól ebbe nem tartozik bele a bankok nem szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó bevétele, valamint a futamidő közben vagy futamidő végén visszavett, majd értékesített eszköz könyv szerinti értéke.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek