Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

KATA-törvény: minden tizedik kisadózó számláz csak magánszemélyeknek

10perc.hu
2022. 07. 15.
KATA-törvény: minden tizedik kisadózó számláz csak magánszemélyeknek

A Billingo felmérése szerint a katások több mint 90 százaléka számlázott korábban cégeknek is, ráadásul a kisadózók fele még nem tudja, mihez kezd szeptembertől.

A katások túlnyomó többsége a kormány törvénymódosítása miatt – szeptembertől a kisadózók csak magánszemélyeknek számlázhatnak – adózási formát kénytelen szeptembertől váltani, ha meg szeretnék tartani az összes ügyfelüket. Mindez egyértelműen kiderült a Billingo által készített online felmérésből, ami mindössze egyetlen nap alatt több mint ötezer főt mozgatott meg.

A felmérés eredményei szerint a katások egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 1,4-es osztályzatot adtak a kormány által egy nap alatt a parlamenten áterőltetett törvénymódosításra. Kiderült az is, nagy általánosságban nem zárkóztak volna el az adózási forma finomításától sem, de egy ilyen mértékű szigorítást nehezen tudják elfogadni.



A korábbi szabályozáshoz képest a legtöbben (43,43 százalék) egy 20 százalékkal nagyobb közteherviselést tartottak volna elfogadhatónak, 16,49 százalék pedig semennyivel több adót nem akart volna fizetni. Nagyon sok olyan katás is akadt ugyanakkor, aki lényegesen nagyobb százalékot is bevállalt volna.

A felmérés választ adott arra is, mi indokolja a nagy felháborodást: a katások 42,5 százaléka számlázott kizárólag cégeknek, 49,63 százalékuk pedig cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt, és mindössze 7,88 százalék nyilatkozott úgy, hogy magánszemélyeknek adott ki csak számlákat. Magyarul a kutatás szerint mindössze minden tizedik katás maradhat majd ebben az adózási formában, és mintegy 350-400 000 vállalkozó lehet az, akit direktben érint a változás.



Szeptember elsejét követően minden tizedik megkérdezett marad csak katás, harmaduk viszont áttér az átalányadóra. Sokat elárul a változtatást övező bizonytalanságról, hogy minden második kitöltő most még nem tudta megmondani, mihez kezd, 12 százalék pedig azt mondta, a döntés után nagyobb hajlandóságot érez a szürkézésre.

Minden harmadik válaszadó (37,12 százalék) azt felelte, szeretné drágábban értékesíteni termékeit vagy szolgáltatásait, de egyelőre kétséges, hogy tudná-e ezt érvényesíteni a gyakorlatban. 7,7 százalék egyáltalán nem hajlik az áremelésre, 33,54 százalék viszont biztosan áremelésben gondolkozna ebben a forgatókönyvben. 21,63 százalék pedig még bizonytalan abban, hogy emel-e árat.



A válaszadók összesen 69,92 százaléka szerint valószínűleg vagy biztosan nem lenne fenntartható a vállalkozása, ha mostantól kizárólag magánszemélyeknek számlázhatna, 9,14 százaléka pedig még nem tudja megmondani, hogy fenn tudja-e tartani vállalkozását.

Ehhez képest mindössze a katás vállalkozók 9,47 százaléka állította azt, hogy így is tovább tudná működtetni egyéni vállalkozását, ami jóformán megegyezik azokkal, akik elve csak magánszemélyeknek számláztak eddig is. A maradék 11,47 százalék pedig valószínűleg továbbra is meg tudná oldani a katás státuszát.


Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek