Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hogy fogjuk ezt kifizetni? Teljesen elszállt Európában a gáz és az áram ára

10perc.hu
2022. 07. 08.
Hogy fogjuk ezt kifizetni? Teljesen elszállt Európában a gáz és az áram ára

Jelen pillanatban az öreg kontinensen hatszor többet kell fizetni a gázért és ötször többet az áramért, mint amennyit kellett 2021-ben.

A háború fűtötte energia árrobbanás - amellett, hogy drasztikusan növeli az inflációt - óriási mértékű bizonytalanságot okoz, ami a forint árfolyamára is egyértelmű és jelentős negatív hatást gyakorol – írta a vg.hu. Ráadásul a gáz és az áram ára egy év alatt elképesztő mennyiségben növekedett az európai piacon.

Az áram egyéves határidős tőzsdei ára 371,9 euróra nőtt július 6-ra a tavaly májusi megawattóránként 60,4 euróról, amely 515,4 százalékos drágulásnak felel meg. Ugyanakkor a gáz egyéves határidős ára a holland tőzsdén megawattóránként 162,3 euró jelenleg, 650,3 százalékkal magasabb a 2021. májusi megawattóránként 21,6 eurónál.

Hogy a háború mennyit rontott a helyzeten, tökéletesen mutatja, hogy február óta az áram ára 128,3 százalékkal, a gáz ára pedig 157,3 százalékkal növekedett. Amennyiben nem sikerül megfékezni az áremelkedést az energiaszektorban, rövidesen eljöhet az az idő, amikor joggal merül majd fel, miként fogjuk mindezt kifizetni…

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek