Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Elszálltak az élelmiszerárak – 1885 forinttal többet fizetünk ki egy vásárlásnál, mint egy hónapja

10perc.hu
2022. 07. 07.
Elszálltak az élelmiszerárak – 1885 forinttal többet fizetünk ki egy vásárlásnál, mint egy hónapja

Még az előző hónaphoz képest is hatalmasat drágult minden, csak az élelmiszer árai átlagban 6,6 százalékkal nőttek a legutóbbi egy hónapban.

Gyakorlatilag a hétköznapi beszélgetések első számú témájává változott mostanra az áremelkedés - hüledezve mesélik egymásnak az ismerősök, családtagok vagy épp a közösségi médiában az idegenek, hogy mennyivel lett drágább egy-egy termék, amelyet egyébként rendszeresen vásárolni szoktak.

A privatbankar.hu összeállítása alapján egyértelműen kiderült, hogy egy hónap alatt 6,6, egy év alatt 31,5 százalékkal emelkedtek az árak. A portál egy 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarat vizsgált meg három üzletláncban.

A három áruház közül kettőben is 10 százalék fölötti áremelkedést mértek egyetlen hónap alatt, míg egy áruház 2 százalékkal olcsóbbra árazta a szimulált családi nagybevásárlást, mint júniusban - így jött ki a 6,6 százalékos átlagos havi (!) áremelkedés. Átlagosan 1 855 forinttal kell többet hagynunk a kasszánál, mint egy hónappal ezelőtt.

Az éves élelmiszerár-emelkedés mértéke elérte a 31,5 százalékot a hazai hipermarketekben, még a "legszolidabb" áremelkedés is 25 százalék fölött volt, míg két másik áruházban 33 illetve 35 százalékot meghaladó áremelkedést mért az oldal.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek