Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Júliusban százezrek szembesülnek majd magasabb törlesztőrészletekkel

10perc.hu
2022. 06. 09.
Júliusban százezrek szembesülnek majd magasabb törlesztőrészletekkel

Jelentősen megnőnek a meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok terhei a kamatstop után, éppen ezért most érdemes a hiteleket fix kamatozásúra cserélni.

Ugyan döntés még nem született róla, a jelenlegi piaci információk szerint június 30. után csak a rászorulók kölcsönkamatai állnak majd védelem alatt, így rengeteg adósra szakad majd rá jóval magasabb törlesztőrészlet.

Vincze Krisztián hiteltanácsadó arról beszélt a 10perc.hu portálnak, hogy a kamatstop alól kieső adósok százezrei egy jelentősen megnövekedett törlesztőrészlettel találják majd szemben magukat júliusban. Ezért az a ritka élethelyzet állt elő, hogy érdemes a hiteleket fix kamatozásúra cserélni.

„A kamatok nagyon dinamikusan kezdtek el emelkedni az elmúlt hónapokban, ugyanakkor a kormány által bevezetett kamatstop miatt ebből sokan semmit nem érzékeltek. Ilyenek azok, akiknek a korábbi deviza alapú hitelük forintosításra került, vagy azok, akik eleve ezt a típust választották. Június 30-án viszont megszűnik a védelmük, ami rengeteg ügyfelet meglepetésként is érhet” – mutatott rá a szakértő.



Ritka élethelyzet a mostani Vincze Krisztián szerint, amikor a fix kamatozású hitel olcsóbb, mint a változó, de a jelenlegi piaci helyzet ilyen. Érdemes ezért lehetőség szerint minél előbb cserélni, mert ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy fognak egyre magasabb törlesztőt fizetni a változó kamatozású hitelek birtokosai.

A hitelcserénél átlagosan 4-6 hetes átfutási idővel számolhatnak az ügyfelek. Ugyan ez nem tűnik kevésnek, de hosszú távon mindenképpen megéri.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek