Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megszűnik a babaváró, az év végéig lehet felvenni a népszerű hitelt

10perc.hu
2022. 04. 19.
Megszűnik a babaváró, az év végéig lehet felvenni a népszerű hitelt

A hatályban lévő kormányrendelet szerint a támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-ig köthető meg.

A 2019 nyara óta elérhető babaváró kölcsön a lakossági hitelpiac meghatározó konstrukciójává vált, de a jelenlegi jogszabályok értelmében 2022 végén lejár a határideje. A hosszabbításról egyelőre nem tudni, ezért a gyermekvállalás előtt álló családoknak érdemes mihamarabb elgondolkozniuk mihamarabb az igénylésen. Szakértők szerint kiugró érdeklődést egyelőre nem tapasztalnak a hajrához közeledve.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2022 januárjára 1600 milliárd forint közelébe duzzadt a babaváró hitel állománya, ezzel a teljes lakossági portfólió közel felét adó lakáscélú hitelek után a második legfontosabb termékké lépett elő a kimutatott állomány alapján.

A rendkívül intenzív kereslet egyáltalán nem a véletlen műve, hiszen az akár tízmillió forintos összegű hitel futamideje 20 év is lehet, miközben már az első gyermek megszületésekor is kamatmentessé válik, három gyermek esetén pedig a fennálló tartozást az állam babaváró támogatásként kifizeti.



„A miniszterelnök a közelmúltban beszélt arról, hogy a családtámogatási rendszert az új ciklusban szeretnék kibővíteni, de nem bocsátkozott részletekbe. Nem tudjuk, hogy ez a babaváró kölcsönre is vonatkozik-e majd, éppen ezért nem érdemes az utolsó pillanatig halogatniuk a szerződés aláírását azoknak a családoknak, akik fontolgatják a hitelfelvételt” – magyarázta a 10perc.hu kérdésére Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont ügyvezetője.

Arra külön is felhívta a figyelmet, hogy a konstrukcióval kapcsolatban van egy elég elterjedt tévhit is, amit érdemes tisztázni. A hitel szabad felhasználású, tehát nem csupán ingatlanvásárlásra, felújításra fordítható az igényelt összeg. Mivel 10 százalék feletti inflációval számolnak a szakemberek idén, és a hitelkamatok is a 7 százalékot súrolják már, a babaváró ebben a kontextusban még kiemelkedőbb lehetőségnek számít.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek