Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Idén a katások, a webáruházak és az őrző-védő cégek kerülnek a NAV célkeresztjébe

10perc.hu
2022. 04. 12.
Idén a katások, a webáruházak és az őrző-védő cégek kerülnek a NAV célkeresztjébe

Az adóhatóság közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál.

Idén kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többek között a katásokra, a webáruházakra, az őrző-védő cégekre, a nemzetközi tranzakciókra, valamint a legnagyobb személyi jövedelemadó visszaigénylőkre is. A katások vizsgálatának elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők.

A NAV közzétette a 2022-re vonatkozó ellenőrzési tervét, amelynek értelmében a hatóság a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységekre koncentrál, ezért vizsgálják egyebek mellett a webáruházakat, a gépjárműkereskedőket, az ingatlanközvetítőket, a vendéglátóhelyeket, a futárokat és a taxisokat.



Az adóhatóság nagy figyelmet fordít a kiemelt adózók ellenőrzése is. Idén ráadásul hangsúlyos lesz a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is. Új elemként jelenik meg a személyi jövedelemadó-visszaigénylések és visszatérítések szabályosságának vizsgálata, elsősorban a kedvezményezetteknél az önkéntes jogkövetés támogatásának érdekében.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek