Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már a hitelminősítést is megtagadják Oroszországtól

10perc.hu
2022. 03. 26.
Már a hitelminősítést is megtagadják Oroszországtól

Immár mindhárom nagy hitelminősítő intézet – a Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és az S&P Global Ratings – bejelentette, az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett nemzetközi szankcióknak megfelelően nem nyújt többé adósbesorolást orosz jogi személyeknek.

Újabb intézkedéssel bővült az oroszok ellen bevezetett gazdasági szankciók köre. Ugyanis ma hajnalban visszavonta Oroszország besorolásait a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntést az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott szankciók alapján hozta.

A Fitch már március 7-én közölte, hogy felfüggeszti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, majd március 23-án ismertette azt a szándékát, hogy az EU-szankciókat betartva, az unió által kijelölt április 15-i határidő előtt minden oroszországi entitás osztályzatát visszavonja.

A Fitch legutóbbi orosz államadós-besorolása "C" volt. A hitelminősítő március 8-án rontotta erre a mélyen spekulatív szintre a hosszú futamidejű orosz szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi "B"-ről.

A két másik nagy nemzetközi hitelminősítő intézet, a Moody's Investors Service és az S&P Global Ratings a héten szintén bejelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankcióknak megfelelően nem nyújt többé adósbesorolást orosz jogi személyeknek.

Az orosz katonai invázióra adott válaszként az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Tanácsa úgy határozott, hogy felfüggeszti a tudósainak részvételét az Orosz Föderáció és a Belarusz Köztársaság területén található intézmények valamennyi tudományos bizottságában, és fordítva. Minden rendezvény megtartását felfüggesztette a fent említett két országban, amit közösen rendeztek volna, valamint az összes szerződést semmisnek tekint, melyetorosz vagy belarusz intézményekkel és személyekkel kötöttek meg.

Főkép forrása:
Global Happenings

További cikkek