Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mit lépj, ha csődbe megy a bank, ahol a hiteled van…

10perc.hu
2022. 03. 02.
Mit lépj, ha csődbe megy a bank, ahol a hiteled van…

A meglévő kölcsönök – legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről, vagy épp Babaváró hitelről – törlesztőrészletét mindenképpen érdemes a továbbiakban is időben fizetni.

Amint azt a 10perc.hu is megírta, a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak.

Mi történik egy ilyen helyzetben a meglévő kölcsönökkel, érdemes a hiteleket tovább fizetni? A Bankmonitor szakértői ebben nyújtanak olvasóinknak segítséget. Nos az első és legfontosabb, hogy a meglévő kölcsönök – legyen szó lakáshitelről, személyi kölcsönről, vagy épp Babaváró hitelről – törlesztőrészletét mindenképpen érdemes a továbbiakban is időben fizetni.

Ha erre nem kerülne sor, akkor elmaradásba kerülne a hitel, ami maga után vonná a késedelmi kamatok beterhelését. Sőt, adott esetben a kölcsönt felmondanák és egy összegben követelnék a tartozást az adóstól.



Ugyanis egy bankcsőd esetén sem szűnik meg az adósok tartozása. Ebben a helyzetben jellemzően a tartozás átkerül egy másik pénzintézethez, követelés kezelőhöz. Ilyenkor pedig nem változik a fennálló tartozás – egy jelzáloghitel esetén az ingatlanra bejegyzett jelzálogjog -, vagy éppen a kölcsön kondíciói.

Vagyis a hitel főbb paraméterei ebben az esetben is változatlanok maradnak: változatlan lesz a futamidő, a fennálló tartozás, a kamat. Ezen az új pénzintézet is csak az eredeti szerződésben foglalt esetekben módosíthat. Vagyis egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata továbbra is csak 10 évente változhat, míg egy fix kamatozású személyi hitel kamata a kölcsön lejáratáig nem módosulhat.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek