Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Ez már tényleg fájni fog! A nyugat kizárja az orosz bankokat a SWIFT-rendszerből!

10perc.hu
2022. 02. 27.
Ez már tényleg fájni fog! A nyugat kizárja az orosz bankokat a SWIFT-rendszerből!

Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.

Úgy tűnik, hogy az orosz agresszióval szemben fellépő, ezúttal igencsak egységes nyugati világ szankciói lassan elérhetnek olyan szintre, ami meghátrálásra késztetheti Vlagyimir Putyint. Ugyanis a ma hajnali döntés értelmében több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból.

A közösen kiadott közlemény öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, azzal a kifejezett céllal, hogy ezek az intézkedések még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől.

A program első pontja rögzíti a kötelezettségvállalást annak elérésére, hogy egyes - egyelőre meg nem nevezett - orosz bankok kikerüljenek a SWIFT-ből. Ez a lépés lekapcsolja az érintett orosz bankokat a nemzetközi pénzügyi rendszerről, és így károsítja azt a képességüket, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.



A második pont szerint az aláíró államok korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait. A harmadik pont fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik, vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét.

A negyedik pont olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása. Míg az ötödik pont alapján a közlemény aláírói erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek