Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már hat bank emelte meg a személyi kölcsönök kamatát

10perc.hu
2022. 01. 28.
Már hat bank emelte meg a személyi kölcsönök kamatát

Átlagosan csak 0,4 százalékponttal magasabb egy személyi hitel jelenleg, mint tavaly év végén, azonban számos pénzintézetnél a THM emelkedése meghaladta az 1 százalékpontot.

Az alapkamat és más irányadó kamatok emelkedése miatt a pénzpiaci hozamok jelentős mértékben megnövekedtek. Ez a folyamat pedig begyűrűzött már a személyi hitelek piacára is. A bankmonitor.hu által vizsgált 11 bank közül 6 megemelte a legnépszerűbb fogyasztási hitelek kamatát. Emiatt átlagosan 0,4 százalékponttal magasabb THM mellett lehet jelenleg fedezetlen hitelt igényelni, mint egy hónappal ezelőtt.

A 0,4 százalékpontos drágulás egy 3 millió forint összegű, 7 éves futamidejű kölcsön esetében havi 600 forint törlesztőrészlet növekedést eredményez. Emiatt 51 ezer forinttal többet kell visszafizetni a hitelre összességében jelenleg, mint ha azt egy hónappal ezelőtt igényelték volna.



Még jelentősebb a drágulás hatása, ha csak a kamatot emelő pénzintézeteket vizsgáljuk meg: ezek a CIB Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank. Ezek közül két pénzintézet minimális mértékben, 0,02-0,24 százalékponttal emelte meg kölcsöne kamatát. Viszont a maradék négy esetében a drágulás jóval jelentősebb, 0,84-2,16 százalékpont volt.

Ugyanakkor a pénzpiaci hozamok jelentősebb mértékben emelkedtek, mint a fogyasztási kölcsönök költsége. Ráadásul a 2021. decemberi 7,4 százalékos inflációs érték miatt az irányadó kamatok további emelkedése várható. Ez bizony ténylegesen megágyazhat a bankok további kamatemelésének.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek