Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Vajon Te is olyan szerencsés vagy, hogy luxusnyugdíjad lesz?

10perc.hu
2021. 12. 30.
Vajon Te is olyan szerencsés vagy, hogy luxusnyugdíjad lesz?

Az állami „luxusnyugdíjra” való jogosultság kevesek kiváltsága: egyaránt kell hozzá a hosszú szolgálati idő, valamint a nagyon magas átlagkereset.

Magyarországon nagyon sok idős él nehéz anyagi körülmények között, azonban vannak olyanok is, akik kifejezetten magas – akár sok százezer forintos – állami nyugdíjat kapnak. A bankmonitor.hu segítségével megnéztük, mi minden kell ahhoz, hogy valaki „luxusnyugdíjra” számíthasson 65 éves kora után. Fontos szem előtt tartani, hogy mindössze a nyugdíjasok kb. 3%-a kap 300 000 forintnál több havi nyugdíjat, míg a havi 1 millió forintot 2019-ben mindössze 32-en érték el az országban.

A magyar nyugdíjrendszerben két fő tényezőt vesznek figyelembe az egyéni nyugdíjak megállapítása során. Ezek a szolgálati idő, azaz (némi egyszerűsítéssel élve) a nyugdíjigénylő által „ledolgozott” évek száma; valamint az életpályája során megszerzett nettó átlagkeresete, (szinte) jelenértékre átszámítva. Például 40 évnyi szolgálati időhöz 80%-os nyugdíjszorzó tartozik, azaz 40 évnyi munka után az életpályánk során megszerzett „átlagkeresetünk” 80%-a lesz az első havi nyugdíjunk.



Az állami „luxusnyugdíjra” való jogosultság kevesek kiváltsága: egyaránt kell hozzá a hosszú szolgálati idő, valamint a nagyon magas átlagkereset. Éppen ezért feltehetően a legjobban fizetett szakmák dolgozói (informatikusok, bankárok), illetve a vezető beosztású alkalmazottak (menedzserek) érhetik el a legnagyobb eséllyel ezt a célt.

Azonban más lehetőségek is léteznek arra, hogy plusz jövedelemforrást építsünk ki idős korunkra: a legkézenfekvőbb ezek közül a nyugdíj-előtakarékosság. Egy nyugdíjmegtakarítás keretein belül havi rendszerességgel lehet pénzt félretenni, és a felhalmozott összegek befektetésre kerülnek. A kamatos kamat hatásának köszönhetően viszonylag kis összegekből is sok millió forintos tőke gyűlhet össze az évtizedek során.



Mennyi pénzt kell felhalmozni 65 éves korunkra? A 2019-es statisztikák szerint a magyar férfiak 72%-a, míg a magyar nők 87%-a éri meg a 65 éves kort. Ezt követően a férfiak várható élettartama további kb. 15 év, a nőké további kb. 19 év. Azaz reális várakozás, ha úgy véljük, akár 20 évet (240 hónapot) is eltölthetünk majd nyugdíjasként.

Az összegyűjteni kívánt vagyon mértékét ennek fényében kell meghatároznunk. Aki havi 100 000 forint nyugdíjkiegészítést szeretne biztosítani magának a megtakarításából, neki mai értéken 24 millió forintot kell ehhez összegyűjtenie, feltéve, hogy a megtakarítás később is meg tudja őrizni a reálértékét.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek